«Рідному Чернігову – чисте повітря». Акція стартувала

енергія (2)24 травня чернігівці стали учасниками та свідками багатьох яскравих подій, які пов’язані між собою єдиним гаслом – «Рідному Чернігову – чисте повітря». Саме під таким девізом у Чернігові стартували Дні сталої енергії.

В ці Дні у містах проводяться заходи та акції, які нагадують городянам про необхідність берегти енергію, більш ощадливо ставитися до води, тепла, газу та інших природних ресурсів. Вперше європейський тиждень сталої енергетики відзначався у нашій країні у 2011 році. Сотні організацій та громадян беруть участь в заходах енергетичного тижня, що спрямовані на підвищення енергоефективності та пропагують відновлювальні джерела енергії.

енергія (3)Щоб ознайомити містян з можливостями чернігівських підприємств у виробництві енергоефективних та енергозберігаючих технологій, було організовано виставку «Енергоефективне обладнання, матеріали та технології». На ній можна було побачити цікаві пропозиції від місцевих виробників. Наприклад, світлодіодна установка від компанії «Атілос», встановлена у під’їзді, значно скорочує використання електроенергії на освітлення, при цьому у приміщенні завжди буде світло.

Також всі бажаючі могли ознайомитися із енергоефективними вікнами, засобами для утеплення та тепломодернізації, тощо.

енергія (1)У заходах з популяризації енергозбереження вже традиційно беруть активну участь чернігівські активісти та волонтери Громадянської мережі ОПОРА. Так було і у неділю 24 травня у Чернігові. Інформаційні листівки, буклети та плакати  про енергозбереження та енергоефективність від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» розповсюджувалися активістами ОПОРИ серед учасників виставки, велопробігу, школярів та містян.

Символічно, що разом із початком Днів сталої енергії у Чернігові пройшов Велодень-2015. Більше 1700 учасників костюмованого велоруху проїхали вулицями міста. Організаторами виступили Велоспільнота «Лайба» разом із партнерами: магазин «Адреналін», велофорум «Велофан», ГО «Вело Че». Найстаршому учаснику велопараду – 70 років, наймолодшому – 2 роки. Для малюків було влаштовано дитячий велопробіг, проводили різноманітні конкурси, вікторини та руханки.

Велосипедисти із радістю кріпили на свої байки зелені стрічки – символ Велодня – та прапорці із гаслом «Рідному Чернігову – чисте повітря». Тим самим вони висловили свою солідарність із головною метою Днів сталої енергії – берегти природу, повітря, енергоресурси.

Тож із такого яскравого старту Дні сталої енергії почалися у Чернігові. Слід додати, що на чернігівців іще чекає багато цікавих та корисних заходів в рамках цього проекту, що завершиться 29 травня.

Організаторами заходів до Днів сталої енергії виступають Чернігівська міська рада, громадські організації та підприємства. Партнерами з проведення інформаційної кампанії щодо енергоефективності та енергозбереження в рамках Днів сталої енергії у Чернігові є Громадянська мережа ОПОРА, Асоціація «Енергоефективні міста України» та Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Наталія ВИСІКАНЕЦЬ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?