Рідні Героїв Небесної Сотні звернулися до Зеленського

Звернення до Президента України Володимира Зеленського та Генерального прокурора України Юрія Луценка від Громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні».

Рідні Героїв Небесної Сотні надзвичайно обурені ліквідацією частини управління спеціальних розслідувань, переформатування відділу прокурорів і подальшими кадровими змінами, які руйнують координаційний центр розслідування злочинів проти Майдану і представництва цих справ в суді.

Ми розцінюємо цей крок, як згортання розслідування справ Майдану і залишення напризволяще справ, які вже передані до суду – свідома відмова Генерального прокурора від доведення їх до вироку.
Цього не можна допустити!

Ми звертаємо увагу, що з 2014-го року від самого початку слідства, вимагали створення координаційного центру розслідувань злочинів, вчинених проти учасників протестних акцій в період листопад 2013-лютий 2014-го року, об’єднання даних справ в єдиний структурний підрозділ.

Під тиском потерпілих, адвокатів, громадськості в січні 2015го році було створено Управління спеціальних розслідувань. І лише після цього почались реальні просування в розслідуванні. Поступово вдалося зібрати в даному підрозділі більшість справ по різним епізодам злочинів проти Майдану, які до того мертвим вантажем лежали в різних відділах прокуратури та МВС.  В травні 2016-го року було створено Департамент спеціальних розслідувань для аналогічної координації процесуальних керівників.

На жаль через п’ять місяців із департаменту спеціальних розслідувань вивели половину слідчих і процесуальних керівників. Анонсувалось, що це управління також мало займатися справами Майдану, але фактично цього майже не відбувалося – нові справи не передавались до суду, підозри не виносились, справи, які вже були в суді тупцювали на місці. Це приклад того, як «розслідуються» і представляються в суді справи Майдану в інших підрозділах . Ніяк.

Після ліквідації Департаменту спеціальних розслідувань наказом Юрія Луценка в 2018-му році, і неминучою втратою права проводити слідчі дії слідчими ГПУ з листопада 2019-го року,  ми як потерпілі вимагали створення управління процесуальних керівників у справах Майдану з метою, щоб саме це управління взяло на себе роль координаційного центру у справах Майдану.

Більше восьми місяців бездіяльності Генерального прокурора – управління не створювалось. А тепер замість перенесення координаційного центру, Генеральним прокурором видається наказ № 39 від 8.08.2019 р., яким ліквідується частина Управління спеціальних розслідувань, а новостворене управління процесуального керівництва втрачає спрямування на процесуальне керівництво і підтримання державного обвинувачення саме у справах Майдану, втрачає керівника в особі Олексія Донського і прокурорів, які мають позитивний досвід у справах Майдану.

Ліквідація частини УСР, (замість обіцяного переведення в новостворене управління прокурорів) і обезголовлювання новоствореного управління прокурорів, знищить єдиний координаційний центр розслідувань – єдину візію, стратегію, нівелює напрацювання попередніх років, на тривалий час зупинить а в цілому або суттєво уповільнить розслідування або взагалі його зведе нанівець.

Ми вважаємо, що мета видання зазначеного наказу і запланованої кадрової політики – позбавитись незручного керівника – Олексія Донського, Сергія Горбатюка незручних слідчих і прокурорів –  ліквідувати осередок дійсно процесуально незалежних слідчих і прокурорів, як це передбачено КПК. А надалі – згорнути розслідування справ Майдану і залишити справи, які вже передані до суду в підвішеному стані – очікуючи на завершення строків давності з метою уникнення винними кримінальної відповідальності.

Яскравий приклад – поведінка в судах у справах Майдану прокурорів з інших підрозділів – систематична неявка в засідання, одночасні відпустки, відсутність реагування на зриви судових засідань захистом і недотриманням судом розумних термінів розгляду справи. Все це призводить до двох-трьох річної затримки справ на етапі проведення лише підготовчого засідання. Впевнені, що це відбувається спеціально з метою уникнення винними кримінальної відповідальності.

МИ ВИМАГАЄМО:

(1) Якнайшвидше провести зустріч Президента і потерпілих за участі наших представників-адвокатів.

(2) Провести конкурс на посаду керівника новоствореного управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії, і керівників відділів цього управління серед прокурорів і слідчих які мають позитивний досвід у справах Майдану. Врахувати показники їх ефективності в цих справах, позицію потерпілих, громадськості з цього приводу.  На період проведення конкурсу призначити виконуючими обов’язки керівництва прокурорів з числа тих, які мають досвід розслідування чи процесуального керівництва у справах Майдану.

(3) Забезпечити в управлінні організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії необхідну кількість посад прокурорів, а також інформаційно-аналітичний відділ для можливості переходу слідчих із управління спеціальних розслідувань.

(4) Не допустити зарахування в управління процесуальних керівників, які дискредитували себе розкриттям інформації захисту обвинувачених, зривом судових засідань, безпідставною відмовою від обвинувачення. Зокрема йдеться про прокурора Миколу Ніколаєва, який давно і твердо стоїть на антимайданівській позиції і постійно підігрує обвинуваченим,  щодо якого ми неодноразово подавали скарги і вимагали виключити його із числа процесуальних керівників справ Майдану.

(5) Забезпечити ефективну роботу управління як координаційного центру реалізації стратегії розслідування і підтримки державного обвинувачення за різними епізодами злочинів проти Майдану. Сконцентрувати в даному управлінні процесуальне керівництво і підтримку державного обвинувачення у всіх справах Майдану.

(6) Забезпечити доведення кримінальних проваджень до справедливих вироків.

ГО «Родина Героїв «Небесної Сотні» було створено влітку 2014 року у надскладний для держави час, коли та з усіх сил боронила свої незалежність і суверенітет від російської агресії.  Родини загиблих Героїв Небесної Сотні об’єдналися у громадську організацію задля захисту честі та гідності своїх вбитих на Майдані рідних, належного судового розслідування злочинів, вчинених за часів Революції Гідності та щоб особи, котрі віддавали та виконували злочинні накази, не зуміли уникнути покарання. Станом на сьогодні  організація  об”єднує представників 97 родин Героїв «Небесної Сотні». Членами організації є 167 осіб (батьки, дружини та чоловіки, сини та доньки, онуки, брати, сестри та інші близькі родичі загиблих героїв).

Просимо Вас відповісти на цей лист на електронну адресу heavenlyhudred@gmail.com, щоб пришвидшити листування.

З повагою,

Голова ГО «РОДИНА ГЕРОЇВ «НЕБЕСНОЇ СОТНІ» Володимир Бондарчук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?