Результати дискусії: пацієнти для чернігівських лікарень

Днями відбувся круглий стіл на тему «Чернігівські лікарні для пацієнтів чи пацієнти для лікарень?» де Чернігівська обласна громадська організація «Центр політичних студій та аналітики» в рамках проекту «Забезпечення ефективних медичних витрат» підводила підсумки даної ініціативи.

Під час розгляду питання «Як виконуються накази Міністерства охорони здоров’я та управління охорони здоров’я Чернігівської державної обласної адміністрації, згідно яких керівники закладів охорони здоров’я повинні розміщувати інформацію про наявні залишки ліків в лікарнях. (Наказ МОЗ №509 та наказ УОЗ ЧОДА №120)» виникла дуже жвава дискусія.

Представники медичних закладів та громадськості мали різни погляди щодо необхідності розміщення залишків ліків. Медичні працівники аргументували не актуальністю переліку вже через годину, в зв’язку з постійним використанням ліків, не можливістю обліковувати вручну, через ведення паперових журналів, та дуже малим фінансуванням на закупівлю ліків, і взагалі маленьким фінансуванням галузі. “Не закуповуються реактиви, та в не достатньому обсязі закуповуються ліки для лікування туберкульозу, СНІД та онкології”.

Представники громадськості в свою чергу пропонували звернутися до міністерства охорони здоров’я з питанням, що до актуальності щотижневого оновлення, або з пропозицією автоматизувати цей процес. Також представники громади просили надати свої пропозиції щодо вдосконалення даного процесу, на що були отримані пропозиції ліквідувати дефіцит залишків медикаментів в лікарнях та запровадити гарантований пакет ліків для пацієнтів.

Представники громадськості звертали увагу на те що прозорість та відкритість лікарень щодо пацієнтів зробить їх в процесі реформ більш “привабливішими”, коли кошти підуть за пацієнтами. Бо пацієнт який заплатив кошти буде контролювати їх використання, а потім можуть піти до іншої лікарні. Відповіді лікарів вразили:

· В яку?

· В Польшу може поїдуть чи в Канаду?

· Ми все це знаємо, але це не привід це все тут обговорювати...

Виходить що пацієнт приречений і в нього немає іншого виходу, все одно прийде до них! І виходить що в нашому випадку пацієнти для лікарень!

Питання ефективності використання бюджетних коштів в закладах охорони здоров’я при проведенні закупівель через систему Prozzoro та питання прямих договорів теж було дуже актуальним і бурно обговорювалось. Представники Управління охорони здоров’я ЧОДА вважають що можливо укладати прямі договори з щойно створеними підприємствами та ФОП, “бо їм теж треба з чогось починати”. В свою чергу представники громадськості вважають, хай починають, але ж не за бюджетні кошти, бо бачать в цьому чинник для корупційних зловживань. Також представники ЧОГО “ЦПСА” поділились результатами дослідження, в якому показали що допорогові закупівлі, які проходять через конкурентні процедури дають економію до 20%.

У відповідь з боку медиків прозвучало дуже багато прикладів про недоброчесних учасників торгів та низку якість продукції за низькими цінами. “Якщо нас, керівників, ставлять на цю посаду, якщо нам довіряють, чомусь нас же ж громада призначила. Чому нам не довіряють, щоб ми самі шукали це все?”, — прозвучало питання від Валерія Олексійовича, головного лікаря Чернігівського онкологічного диспансера. І вже вкотре запросив до себе журналістів, щоб вони подивились на все своїми очима, поговорити з ними і щоб журналісти висвітлювали так ситуацію як вона є.

У відповідь представники ЧОГО ЦПСА надали факти зловживань під час укладання прямих договорів у лікарні Чернігівської області. І ще раз зауважили на необхідності навчання працівників, які займаються закупівлями.

Представники громади пропонували все ж таки намагатись проводити усі допорогові закупки через конкурентні процедури у систему електронних торгів Prozzoro. Головою Деснянської районної ради була висунута пропозиція організувати обговорення та обмін досвідом спеціалістів медичних закладів які займаються закупівлями в системі Prozzoro, для проведення більш ефективних закупівель.

Завжди перші кроки − найважчі, а змінити систему медицини, яка дуже багато років була не змінною, налагодити відкритість до громадян − не легке завдання, але це потреба часу.

Проект реалізований експертами ЧОГО «Центр політичний студій та аналітики» в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?