Революція Гідності та боротьба проти російської агресії

Ольжич22014 рік став вікопомним в сучасній історії України. Це був рік перемоги Революції Гідності, внаслідок якої було не лише повалено злочинний режим Януковича, але й збережено Незалежність України та зірвано підступні плани Росії щодо ліквідації її державних інституцій та поступового поглинання з метою відновлення Російської імперії.

Революція покликала до життя народне повстання проти диктатури та зрадників, рушійною силою якого став національно-свідомий авангард українського суспільства. Перемога Революції Гідності та ганебна втеча Януковича змусила Росію відкрити свої карти і вчинити збройний напад на Україну, анексувавши Крим та спровокувавши заколот та війну на українському Донбасі. Увесь український народ став на захист своєї землі і веде справедливу війну за її повне визволення від окупантів. Фундація імені Олега Ольжича увесь цей час є разом з українським народом та в різний спосіб була причетна до подій Революції Гідності та визвольної війни проти загарбників. Водночас, незважаючи на труднощі, які їй доводилося переживати разом з усією Україною, фундація намагалася в міру сил та можливостей виконувати свої статутні завдання та своє організаційне і суспільне призначення.

Члени, друзі та прихильники Фундації імені О. Ольжича в Україні та за кордоном від самого початку виникнення Євромайдану, а згодом Революції Гідності брали активну та безпосередню участь у акціях протесту проти відмови режиму Януковича від євроінтеграції України та в революційних подіях. Ця участь відбувалася у різних формах та на різних організаційних рівнях, зокрема, вони були учасниками мітингів, віче та маршів протесту, Євромайданів в Києві та областях України, брали участь у важливих нарадах представників національно-патріотичних сил України щодо узгодження спільних дій, надавали пожертви та волонтерську допомогу на підтримку мітингувальників та загонів Самооборони. Під час революційних подій приміщення Фундації ім. О. Ольжича стало надійним осередком перебування активістів, які тут мали можливість для обігріву та перепочинку, а в дні особливо важких сутичок та терору влади тут переховувалися та отримували допомогу поранені. Фундація стала базою, через яку постачалася з областей допомога для мітингувальників – теплий одяг та харчі. В приміщеннях Фундації з 1 грудня 2013 р. і по лютий 2014 р. знаходився один із штабів силового опору та оборони Майдану, на базі якого згодом було сформовано штаб Правого сектору. Тут мали змогу збиратися на наради та готуватися до акцій активісти ОУН, Жіночого товариства імені Ольги Басараб та Олени Теліги, Комітету визволення політв’язнів України, творилася Київська сотня ОУН ім. полк. Є. Коновальця – одна із сотен оборони Майдану.

Для Бібліотеки Майдану в Українському домі було передано в дар декілька ящиків книг — частину дублетів з фондів Бібліотеки ім. О. Ольжича, а також надавалася методична допомога щодо формування та впорядкування книжкових фондів. В дні революційних подій члени правління Фундації С. Кот, О. Кучерук, Б. Червак виступили з доповідями на ідеологічній конференції, організованій Майданом 1 лютого 2014 р. в захопленому мітингувальниками будинку Київради.

Ольжич
Автомобіль «Опель-сенатор», переданий Батальйону ОУН. Київ, 17 вересня 2014 р.

 

Друзі Фундації з закордону, зокрема, Дослідна Фундація ім. О. Ольжича у США, Фундація ім. О. Ольжича в Канаді, представництва Фундації у Австралії, Великій Британії надали через Фундацію ім. О. Ольжича фінансову допомогу на підтримку арештованого активіста Кіровоградського Євромайдану, колишнього стипендіата Фундації О. Ратушняка, пораненим у сутичках з міліцією Януковича патріотам, підтримали формування та діяльність Київської сотні ОУН ім. полк. Є. Коновальця.

Ця жертовна підтримка була продовжена ними у зв’язку із агресією Росії проти України та війною на Донбасі, коли на основі майданівської сотні постав добровольчий Батальйон ОУН, який сьогодні є одним із збройних підрозділів, який веде бойові дії в районі с. Піски поблизу від Донецького аеропорту та в самому аеропорту. Також до неї долучився відділ Товариства приятелів України в Оттаві (Канада). В приміщеннях Фундації розташовується представництво батальйону в Києві, розміщується й осередок волонтерського руху на його підтримку. Правління Фундації ім. О. Ольжича ухвалило рішення про всебічну допомогу добровольчому Батальйону ОУН та створення необхідних умов для його діяльності.

В дні революційних подій члени правління Фундації С. Кот, О. Кучерук, Б. Червак виступили з Бійці Батальйону ОУН перед виїздом в зону АТО. Вересень 2014 р
В дні революційних подій члени правління Фундації С. Кот, О. Кучерук, Б. Червак виступили з Бійці Батальйону ОУН перед виїздом в зону АТО. Вересень 2014 р

Організація виділяє необхідні кошти та засоби на утримання приміщень, в яких перебувають біженці з Криму та Донбасу, котрі були змушені покинути рідні домівки. Фундація спільно з Дирекцією дослідної фундації ім. О. Ольжича у США надала фінансову допомогу біженцям в с. Коцюбинському на Київщині для громади УПЦ КП «Преображення Господнє», яка організувала для них притулок. Фундація зробила свої внески у матеріальну допомогу пораненим воякам АТО, на допомогу родині полеглого від рук ворога бійця Батальйону ОУН Андрія Юрги.

Правління Фундації ім. О. Ольжича підтримало ініціативу Проводу ОУН та члена правління Голови ОУН Б. Червака щодо спільної передачі для Батальйону ОУН автомобіля «Опель-сенатор». Бібліотека ім. О. Ольжича здійснила збирання значної кількості оригінальних історичних пам’яток, які стануть основою для майбутньої музейної експозиції, присвяченої Майдану та Революції Гідності, участі Батальйону ОУН у боротьбі проти російської агресії.

Член правління Фундації О. Кучерук підготував пропозиції щодо музеєфікації пам’ятних місць Майдану і під час зустрічі з міністром культури України Є. Нищуком передав йому ці матеріали. О. Кучерук та С. Кот брали участь у засіданні Робочої групи з музеєфікації Майдану, огляду місця подій та визначення переліку об’єктів, які можуть увійти до меморіалу пам’яті.

Олександр Кучерук, генеральний директор Фундації ім.О.Ольжича, Заслужений працівник культури України

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?