Ревізори київські, а куратори – місцеві

Корупція в лісовому господарстві Чернігівщини має глибоке коріння, а віднедавна – на слуху в усієї України. Після офіційного візиту в лісгоспи області Прем’єр-міністра Олексія Гончарука в обласне управління лісового та мисливського господарства приїхала перевірка з Держлісагенства. Під діючим начальником ОУЛМГ Олександром Зінченком захиталося крісло. І хоча Зінченко на посаді тільки сім місяців, але, схоже на те, що всіх собак спробують спустити на нього. Справжні ж корупціонери вийдуть сухими із води.

Здавалося б ця перевірка мала бути об’єктивною, адже завдання було поставлено вищими особами держави – особисто Прем’єр-міністром та головою Держлісагенства. На ділі ж виявилося, що лісовими аудиторами заправляють не з Києва, а з Чернігова.

Мова йде про діючого першого заступника Зінченка Олександра Жука – саме він неофіційно курує перевірку. Всім відомо, що Жук є креатурою попереднього керівника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Демченка і саме Демченко таким чином намагається замести сліди свого дворічного правління. А було воно критичним для лісової галузі Чернігівщини і запустило незворотні процеси банкрутства, що от-от настануть в багатьох лісгоспах. Втрати лісової галузі обраховуються десятками, якщо не сотнями мільйонів гривень.

Через діяльність Демченка за останні два роки державі нанесено збитки близько 100 мільйонів гривень. Ці кошти недоотримали місцеві та обласний бюджети. А почалося все це з додаткового аукціону з продажу необробленої деревини, який відбувся у лютому 2018 року, 12 державним лісогосподарським підприємствам, які входять в структуру управління лісового та мисливського господарства, нанесено збитків на 14,8 мільйона гривень. Так, на кожному кубі необробленої деревини лісгоспи втратили 400 гривень. Якщо порахувати у масштабах тисяч кубів, то це – мільйони гривень.

Нагадаємо, Олександр Демченко є депутатом Чернігівської облради. На виборах балотувався від Блоку Петра Порошенка. З поразкою лідера однойменного блоку на президентських перегонах Демченко попросився у Холминський лісгосп, звідки і прийшов. Як бонус за корупційні схеми він отримує від тодішнього керівника Держлісагенства Володимира Бондаря гарантований контракт на наступні 5 років. Однак така перспектива не припала до душі звичайним робітникам – за 7 місяців відтоді як Демченко керує Холминським лісгоспом, 90 лісівників написали заяви про звільнення. Спеціалістів не влаштовують не лише нестерпне відношення, але перш за все умови оплати праці. У холминських лісівників – найнижча зарплата в структурі Чернігівського ОУЛМГ. А звідки взятись достойній зарплаті, коли деревину продають за заниженими цінами?

Просто однопартійці: Демченко і Куліч

Про схеми Олександра Демченка неодноразово писали в пресі, а трудовий колектив Холминського держлісгоспу зібрав більше 200 підписів за його відставку. У такій ситуації столичним ревізорам логічно було б поїхати з перевіркою саме в Холми. Та Олександр Жук, неофіційно домовившись з начальником відділу використання лісових ресурсів Держлісагенства України Русланом Крикуном, скеровує перевірку в Городню, Корюківку та Новгород-Сіверський – в стабільно працюючі лісгоспи. Схоже на те, що крайніх шукають не там! Стосовно Олександра Зінченка, на якого спробують повісити недостачі, то як керівник він виявився дійсно слабким – не зміг впоратись з налагодженими схемами свого попередника. До того ж сім місяців – це не той час, коли можна реально зламати хребет лісовій мафії, курованій місцевим олігархатом і кишеньковими прокурорами.

Ініціативи очільника Чернігівської облдержадміністрації Андрія Прокопенка у боротьбі з нелегальними рубками, безумовно, є правильними, однак йому варто було б більш детально вникнути в ситуацію і неформально поспілкуватися з справжніми лісівниками. Цим людям, однозначно, є про що розповісти!

Костянтин Ярошенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?