Реєстрація народження дитини у пологових будинках

За останні роки Міністерством юстиції України значно спрощено доступ громадян до адміністративних послуг. Реформації торкнулися напрямків реєстрації речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Навіть сфера реєстрації актів цивільного стану стала доступнішою для пересічного громадянина. Завдяки змінам вдалось прискорити надання послуг та мінімізувати час спілкування з чиновниками.

Сьогодні в інтерв’ю з начальником Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олегом Трейтяком говорили про сервіс з реєстрації народження дитини у пологових будинках.

Олег Трейтяк

— Як працює згаданий сервіс на Чернігівщині? Це дійсно зручно?

Цифри говорять самі за себе: нещодавно у квітні було видане 7000-не свідоцтво про народження дитини, народження якої зареєстроване у пологовому будинку. Ця подія була у Корюківці.

До речі, послуга діє у нас у Чернігові з 8 липня 2015 року. Відзначу, що Чернігів був першим містом, де почав функціонувати такий сервіс.

Якщо взяти загальну кількість зареєстрованих народжень у 2018 році у тих містах області, де функціонує така послуга, то у 66% випадків батьки реєструють своїх дітей безпосередньо у закладах охорони здоров’я, де приймаються пологи.

— І як новоспеченим батькам скористатись такою зручною послугою?

У кожному пологовому будинку/відділенні або акушерського-гінекологічному відділенні є інформаційний стенд, який допоможе батькам зорієнтуватись. З повним переліком пологових по Україні, де реєструють народження дитини можна ознайомитись на сайті Міністерства юстиції України https://minjust.gov.ua/news/info/pologovi-budinki-v-yakih-mojna-otrimati-svidotstvo-pro-narodjennya-ditini

Залишається тільки визначити ім’я свого малюка, узгодити прізвище (якщо батьки мають різні прізвища, то за законом вони мають визначитись до проведення реєстрації, яке прізвище буде носити їхня дитина), додати паспортні документи обох батьків і свідоцтво про одруження при наявності. Медичне свідоцтво про народження батькам надасть пологовий.

— Олегу Миколайовичу, Ви зараз навели найбільш поширений приклад, але досить часто жінки народжують, не перебуваючи у шлюбі?

Звичайно, в житті бувають різні ситуації і достатньо часто. Мати, яка не перебуває у шлюбі, може зареєструвати свою дитину у пологовому на підставі статті 135 Сімейного кодексу України. Із заявою про народження замість неї може звернутися й інша особа (бабуся, дідусь наприклад).

Якщо батьки новонародженої дитини не перебувають у шлюбі, але батько бажає визнати своє батьківство, вони обов’язково удвох подають спільну заяву про визнання батьківства. В заяві за їх спільною згодою визначається прізвище та ім’я дитини.

Є ситуації, коли один з батьків або обидва мають іноземні документи, у такому випадку є необхідність їх перекладу на українську мову з нотаріальним засвідченням.

Всі консультації нададуть працівники відділів реєстрації актів цивільного стану (для зручності – ДРАЦС), які працюють безпосередньо у медичних закладах.

— Перелік послуг, що надаються працівниками відділів ДРАЦС у пологових, не обмежується лише народженнями. Чи не так?

Дійсно. Одночасно можна подати і заяву на реєстрацію місця проживання новонародженої дитини. Ця послуга доступна і у відділах ДРАЦС, так і у медичних закладах, де приймають пологи.

Батьки самі вирішують, де і як їм зручно отримати вже готовий документ про реєстрацію: поштою за місцем проживання, безпосередньо у самому органі, що здійснює таку реєстрацію (наприклад, у центрі надання адміністративних послуг) або відділі ДРАЦС чи медичному закладі, де була подана заява.

Тож, шановні батьки, користуйтесь можливістю державної реєстрації народження дитини безпосередньо в пологових будинках Чернігівської області, заощаджуйте свій час та використовуйте його на своїх бажаних і любих діточок.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?