Реформи транспорту по-чернігівськи: наміри, імітація чи щось інше?

Аналітичний погляд з попередніх результатів транспортної реформи у Чернігові.

маршрут _2_У Чернігові уже четвертий місяць, як міський голова декларує нову реформу громадського транспорту, яка проявляється в наступних напрямках:

  • зміна транспортної мережі міста;
  • намір купити 10 нових тролейбусів;
  • запуск перевірок за технічно-санітарним станом автобусів.

Зупинимось на останньому пункті. Перевірка щодо санітарного стану салонів міського автобусу розпочалася з 22 березня. Поки перевірили лише 5 маршрутів: №1, 2, 2а, 3 та 5. До складу групи перевірки входять представники Управління транспорту та зв’язку ЧМР, представники Управління Укртрансбезпеки у Чернігівській області, представник Інспекції з питань захисту прав споживачів та представник партії Демальянс.

Кожен учасник процесу виконував свою функцію під час перевірки. Окрім цього, всі перевіряли зовнішній вигляд транспорту, наявність необхідної інформації для безпечного перебування в автобусі пасажира, стан салону, роботу персоналу та роботу маршруту у відповідність з робочим графіком транспорту.

Відповідні перевірки заплановані до серпня місяця цього року по всім маршрутам громадського транспорту. В кінці перевірки кожного маршруту складаються акти перевірки із зазначенням неналежного санітарного стану в салонах автобусів та інших порушень, які перевізники мають в найближчий термін усунути.

Коротко про кожен маршрут: 

№1 «Вул. Одинцова – Дачі (Старий Білоус)», (ФОП Корень В.В.)

В результаті перевірки даного маршруту була виявлена мінімальна кількість порушень, які стосуються суто технічних речей (відсутність наліпок і т.д.). Стан транспортних засобів є задовільним, чистим та охайним.

Ви читаєте публікацію, підготовлену Чернігівською міською організацією партії «Демальянс».

Після кожного рейсу транспортний засіб прибирається (вологе прибирання) і салон приводиться в порядок. Окрім цього, даний маршрут перевозить школярів за півціни від вартості квитка та безкоштовно пільговиків (визначені законом категорії), не отримуючи на те державної компенсації. Похвилинний графік роботи розміщений в салоні транспорту, що завчасно зобов’язує перевізника та персонал виконувати його.

№2 (Гот. «Україна» – Дачі (Рівнопілля)) та 2а («Вокзал – Психоневрологічна лікарня») ДП «Пассервіс» ВАТ «Чернігівавтосервіс»

На кожному маршруті працюють по одному автобусу. Санітарно-технічний стан – погана обшивка сидінь, на зовнішніх стінах автобусу корозійні прояви.

маршрут_2_салонмаршрут_2_салон2

№3 («Проспект Миру – Дачі (Киїнка)») ДП «Пассервіс» ВАТ «Чернігівавтосервіс»

Всього на лінії працює 5 маршруток місткістю до 22 пасажирів з інтервалом 15 хвилин. Основні недоліки: трафарети з невідповідним номером маршруту, корозійні прояви на
зовнішніх стінах автобусу, пошарпане покриття підлоги та даху. В деяких маршрутках дуже проблематично відчиняються запасні двері.

маршру_3_5

маршрут_3_салонмаршрут_3_1По маршруту №5 (Гот. «Україна» – Дачі (Новий Білоус), що обслуговує той же перевізник, аналогічна ситуація до маршруту №2 та 2а. Деталі на фото. Дивно, що перевізник, будучи в курсі перевірок, не проявив жодної реакції чи бажання привести в нормальний вигляд свій транспорт.

маршрут_5_1маршрут_5_салонНайбільше дивує, як ще їздить по місту один із автобусів маршруту №22 «вул. Одинцова – Дачі (Рівнопілля)», на який ми звернули увагу під час перевірок.

Умови роботи персоналу

Під час перевірки «пощастило» оцінити умови, в яких працюють працівники громадського транспорту. На фото видно, як виглядає туалет на кінцевій зупинці громадського транспорту «ЧеЗаРа». Цим туалетом користуються водії та кондуктори маршрутів №1, 8, 12, 21, 22, 31, 42 та ін.

туалет_3 туалет_1 туалет_2Історія така: кілька років тому, коли зупинка ще нікому не належала, цей туалет обслуговували небайдужі перевізники: його ремонтували, облаштовували і планували зробити кімнату для відпочинку працівників (навіть проект кімнати є). Наразі ж зупинка зі всією інфраструктурою належить Фонду комунального майна ЧМР і знаходиться в оренді у ДП «Пассервіс». Зі слів працівників громадського транспорту, з того часу туалетом ніхто не займався, на жаль. Натомість в приміщенні під кімнату відпочинку знаходиться купа сміття та інший непотріб, що видно на фото.

туалет_4 туалет_5 туалет_6Вигляд та запах в туалеті відповідний. Хоча більшість маршрутів, у яких кінцевою зупинкою є «ЧеЗаРа» − це маршрути саме Вакуленка (ДП «Пассервіс» та ТОВ «Пассервіс-Люкс» − мар. №12, 21, 22, 31 та ін). Ще один доказ байдужого ставлення до свого персоналу, який супроводжується хворим бажанням все забрати під себе та розвалити.         

Ключові висновки:

В питаннях реформування міського транспорту головним має стати орієнтованість на підвищення якості перевезення пасажирів. Саме на це мають бути направлені всі кроки щодо:

  • перегляду транспортної мережі міста;
  • пріоритетність тролейбусів над автобусами;
  • перевірки технічного і санітарного стану.

Наразі можна констатувати, що з десятьма новими закупленими тролейбусами, транспортна мережа може не дати покращення якості транспорту загалом. Елементарно відсутня статистична інформація повного пасажиропотоку по тролейбусам.

маршрут 22_1Пріоритетність тролейбусів над автобусами дадуть результат, коли КП ЧТУ: по-перше − навчиться вміло застосовувати вже зароблені кошти, по-друге − поставить своїм пріоритетом заробіток коштів, а не розраховування виключно на бюджетні субвенції

Перевірки техстану мають сенс виключно, коли на них хтось реагує – перевізник, або, як мінімум, замовник – Управління транспорту та зв’язку. Станом на зараз спостерігаємо абсолютну байдужість основного перевізника, на прикладі ДП «Пассервіс» ВАТ «Чернігівавтосервіс», до будь-яких перевірок, про які знають завчасно. Мабуть, наявність двох депутатів міськради дає їм відчуття безпечності.

Демальянс переконаний, що будь-яка діяльність має приводити до результату (підвищення якості проїзду, прозоре та обґрунтоване тарифоутворення), а не захоплювати реалізаторів від влади процесом заради процесу. Наразі процес переважає.

Тетяна Романова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?