Радянські люди обходилися без туалетного паперу. І якось жили?

IMG_0744Що потрібно для того, аби зменшити вплив кожної людини на планету, обговорили у Чернігові 13 грудня під час дискусії та перегляду фільму «Нульовий вплив» в рамках фестивалю документального кіно Docudays UA.

Захід відбувся за підтримки Громадської організації «МАRТ» та Громадянської мережі ОПОРА.

Активні жителі, громадські активісти та волонтери Корпусу Миру в Україні активно обговорювали експеримент, проведений молодою парою у фільмі. Сенс експерименту полягав у відмові від електрики та благ цивілізації. Протягом року подружжя вирішило не використовувати продукти, які експортовані здалеку та містять хімікати, косметичні засоби, підгузки для дитини, холодильник і навіть туалетний папір. Дискусія виявилася жвавою, особливо з приводу відмови від туалетного паперу.

«Продемонстрований фільм – лише експеримент, і чітко показує, яким чином ми впливаємо на навколишнє середовище. Одним із найяскравіших меседжів фільму є те, що для вирішення певної проблеми ми маємо об’єднатися. Проблеми великої кількості сміття, утеплення або ж створення ОСББ – все потребує кооперації та взаємодовіри. Як показав фільм, не тотальна відмова від ресурсів, а розумне їх використання та пошук альтернативних джерел енергії дасть змогу зменшити вплив кожного на навколишнє середовище», – наголосила модератор заходу, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.

Фільм «Нульовий вплив» зачепив вагомі проблеми, які існують в суспільстві: велику кількість сміття і його невикористання, недостатність ресурсів для наступних поколінь, небезпечність хімічних заходів.

Модератор заходу наголосила на тому, як кожен може вплинути на збереження ресурсів, навіть без радикальних методів. Враховуючи активний розвиток альтернативних джерел енергії, з кожним днем у людей спектр можливостей їх використання більшає. На згадку присутні отримали також інформаційні матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Марія СТРОНСЬКА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?