Психологічний захисник-порадник подорожує Україною

«Батьки повертаються з війни». Психологічний порадник для членів сімей українських захисників подорожує Україною.

В Україні з’явилася нова книга-розповідь «Батьки повертаються з війни». Це видання було опубліковано за підтримки міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа» у межах проєкту «All4One: комплексна програма психологічної та менторської підтримки ветеранів», який реалізується «Фондом Східна Європа» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

— Ця книжка розроблена колективом сімейних та дитячих психологів для членів сімей наших бійців. Особливо корисною вона буде для дітей. Багато маленьких дітей не розуміють де тривалий час знаходився їхній батько або мати, якщо вона військова, чому тато сумний, а інколи і агресивний. Вони не можуть зрозуміти, чого тато пішов в одному емоційному стані, а повернувся в іншому. Там відображені родинні та групові вправи, такі як сімейний календар, сімейні свята, барометр настрою, як і що треба зробити аби родина стала міцнішою та щасливою. Загалом в ній досконало пояснюється що таке посттравматичний стресовий розлад, контузія, бойова травма в досить такій простій, доступній та ігровій формі. З точку зору психології є три кола реінтеграції у цивільне життя, зокрема суспільство, громада і родина. І ця третя складова, і є найголовнішою, тобто як буде працювати родина аби перебудувати на мирний лад воїна-тата, що повернувся з зони бойових дій. Якщо дорослі члени сім'ї в більшості обізнані про це, то дитина має обмаль інформації. І ця книжка насамперед передбачена, щоб такий матеріал в адаптивній формі пояснити дитині. Наприклад, є такий собі «щит родини», треба написати, що об’єднує ту чи іншу сім'ю, які цінності найважливіші для неї тощо, — розповів директор соціально-психологічного центру міста Славутич Віктор Одиниця.

Загальний тираж книги – 4500 примірників. Автори цього видання висококваліфіковані психологи, які вже близько шести років працюють із військовими та їхніми родинами.

«Батьки повертаються з війни» – це підсумок їхньої роботи, набутий під час практичних занять, групових зустрічей, телефонних консультацій та головне — багатьох історій дітей, батьки яких повернулися із зони бойових дій Сходу України.

— «Батьки повертаються з війни» — це те, до чого ми прийшли, з того часу коли розпочалася війна. Ми навчилися працювати в цьому напрямку. Я загалом адаптую до реалій сьогодення. В першу чергу — це адаптація до мирного життя людини, яка вже адаптувалася до війни. Цьому ми вчилися у різних тренерів, зокрема ізраїльських, американських, німецьких, тобто це робота як кризових так і практичних психологів. В мене є декілька освіт, і в мене є можливість працювати також як сімейний консультант. З 2015 року я розпочала їздити в зону бойових дій в якості волонтера. Там працювала як з військовими так і з мирним населенням. Під час перебування на Сході України ми з бійцями обмінювалися телефонами і після цього мені телефонували військові з різних питань, як під час обстрілів так і в той час коли панувала тиша. У деяких воїнів були ще проблеми і до війни, а війна їх загострила. Дітям учасників бойових дій ми намагалися в цій книзі пояснити чим обумовлена поведінка їхніх батьків. Це така ситуативна розповідь про те, що відбувалося в багатьох сім’ях. У цьому виданні ми також дали завдання, спеціально для дітей аби вони могли самостійно попрацювати, тобто викласти свої емоції, як і де вони їх відчувають, адже певною мірою граючись, дитина навчається, — зазначила одна з авторок книги, практичний психолог Тетяна Устінова.

Всі дитячі історії автори узагальнили в розповіді головного героя книжки – хлопчика Богдана. Він разом зі своєю сестрою Євою, мамою та батьком живуть у невеликому місті.

Мама – архітекторка, вона розробляє проєкти житлових будинків, тато – програміст, він створює і тестує комп’ютерні програми. Тато і мама хотіли жити вільно, мандрувати без кордонів, чесно заробляти на життя тим, що вміють, тому вони підтримали багатьох людей і в грудні 2013 року вийшли на Майдан.

Мирний протест перетворився у 2014 на боротьбу з агресором на Сході України, і вже у травні цього року тато пішов у військкомат і записався добровольцем, щоб захищати свою країну. Замість відпустки й риболовлі, планів на канікули – сім’я та їхні друзі збирали спорядження для тата: каску, бронежилет, форму та берці.

Вдома все стало не так, як раніше. Спочатку було дуже тихо – діти намагалися не шуміти. Мама весь час була чимось заклопотана.

Але ж тата не було цілих три роки! І хоча він приїздив за цей час кілька разів, це не те, якби він весь час був удома. І ось настав цей час, коли тато-захисник повертається додому.

Богдан разом зі своєю сестрою Євою та мамою чекає на його повернення, а згодом хлопчик намагається зрозуміти, що сталося з ним за час тривалого відрядження, збагнути емоції дорослих та власні.

Як змінилася сім’я за цей час? Що пережила і до чого готується? Як планує жити далі? Це і розкриває книга-розповідь «Батьки повертаються з війни».

З точки зору психологів така книга може запобігти та зменшити кількість розлучень в родинах, по-іншому подивитися на питання дружби, подальшого мирного життя тощо.

На думку розробників видання, «Фонду Східна Європа», в майбутньому планується поширювати друковані примірники саме через фахівців, які мають профільну освіту, досвід роботи із сім’ями у складних життєвих обставинах та зможуть передати цю книжку саме тій родині, якій вона насправді допоможе.

Ігор Березинський,

спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України АрміяInform

Фото: Віктор Одиниця

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?