Прийшов з війни – відкрив власну справу

Після звільнення з військової служби багато українських захисників не можуть знайти бажану роботу за своїм фахом та належною заробітною платою, а дехто мріє про відкриття власного бізнесу. Як це зробити краще, вигідно це чи ні розбирався наш кореспондент.

У відповідності до законодавства учасники бойових дій мають додаткові гарантії щодо працевлаштування. Вони віднесені до квотних категорій населення.

Законом України «Про зайнятість населення» визначено 8 категорій громадян, включаючи учасників бойових дій, які мають вищезазначену квоту. Квота на працевлаштування складає 5 відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників, тобто в середньому це лише 2-3 працівника, які можуть працювати на підприємстві на пільгових умовах. В такому випадку скористатися пільгою та знайти гідну роботу для бійців буде дуже важко.

Для воїнів, які все ж таки визначились з тим, що будуть відкривати власну справу, але не отримують пенсію за вислугу років або отримують пенсію по інвалідності, бажано стати на облік в міський центр зайнятості. В таку випадку відповідно до законодавства передбачено виплату одноразової грошової допомоги по безробіттю, в тому числі для організації підприємницької діяльності.

– Для того, щоб людина отримала одноразову грошову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності треба представити бізнес-план, документ який описує всі аспекти діяльності майбутнього підприємця. Сума, яку отримує пересічний учасник бойових дій в цьому випадку може коливатися від 10 до 85 тисяч гривень, – зазначила директорка Чернігівського міського центру зайнятості Світлана Серб.

Серед сфер діяльності учасників бойових дій, які мають наразі власний бізнес на Чернігівщині – це переважно надання транспортних послуг та обробка деревини, хоча і є інші, малорозвинені.

Одним з таких учасників бойових дій, який після звільнення з військової служби відкрив власну справу – є чернігівець Максим Скачок, який має власний масажний кабінет.

Історія відкриття розпочалася з 2017 року, коли Максим звільнився після 15 років проходження військової служби з посади начальника зв’язку. В подальшому були інтенсивні курси з масажу, які тривали близько трьох місяців в рамках проекту «Україна-Норвегія» для звільнених військовослужбовців та учасників АТО/ООС, проходив практику з масажних послуг в приватних клініках тощо.

– Вже пізніше, після набуття певних навичок, я взяв в суборенду приміщення, придбав необхідне обладнання і справа пішла. Серед основних витрат – це оренда приміщення та комунальні послуги. Ця професія не з легких і не одразу пішов прибуток, але все це досягається часом та якісною роботою, і насамперед клієнтською базою та відгуками відвідувачів. В центрі зайнятості кошти на власну справу не брав, були деякі власні заощадження – на них і розпочав бізнес. Якщо немає стартового капіталу – це близько 25 тисяч гривень мінімум і власної практики – не треба навіть і розпочинати, – розповідає Максим Скачок.

На майбутнє, підприємець планує розширити спектр своїх послуг, зокрема робити масаж всіх органів тіла, антицелюлітний масаж, відновлювальний масаж після важких хвороб, робити СПА-процедури, взяти на роботу 2-3 масажистів, яких особисто навчати. Поряд з цим бізнесмен наголошує на гнучких системах знижок своїх послуг та доступних цінах.

– Все потрібно спробувати, не сидіти на одному місці і постійно навчатись та вдосконалюватись заради перспектив та майбутнього, – підкреслює наостанок Максим Скачок.

Ігор Березинський,

спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України «АрміяInform»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?