Прилучани потерпають від свавілля офшорної компанії «Чернігівобленерго»

На сьогодні в усіх товарах, які виробляються в нашій державі, однією з багатьох складових є енергетична, і тому за державним управлінням в енергетиці – майбутнє України. Обленерго – це тільки частина енергетичного сектору, тільки «одна голова багатоголового дракона», що роздирає Україну на шматки. А ще є газ, нафта…

***

Нещодавно до мене, як до депутата Прилуцької міської ради, надійшли звернення від жителів міста стосовно безладу, що чинить Прилуцький РЕМ щодо нарахувань у платіжках за електроенергію. Те, що я з’ясував, стало великою несподіванкою. З відкритих джерел можна отримати інформацію, що ПАТ «Чернігівобленерго» – приватна (а не державна) структура зі статусом публічного акціонерного товариства. Відповідно, її структурні підрозділи на місцях (зокрема, і Прилуцький РЕМ) теж є приватними. 

Кому це все належить?

За публічними даними сайту SMIDA, станом на четвертий квартал 2016 року власники ПАТ «Чернігівобленерго» такі: 25% –

Євгеній Яценко

компанія «UA Energy Distribution Holding Limited», Республіка Кіпр; 23,2047% – компанія «Bikontia Enterprises Limited», Республіка Кіпр; 24,9920% – компанія «Larva Investments Limited», Республіка Кіпр. Як бачимо, майже три чверті акцій записані на фірми, зареєстровані у відомій офшорній зоні – Республіці Кіпр. У принципі, власниками цих «контор» можуть бути й громадяни України, для котрих «кіпрська прописка» – це ніби буфер, аби зберегти своє інкогніто, а в разі проблем – уникнути відповідальності. Та й питання оподаткування теж надзвичайно важливе. Тому люди повинні знати: нарікаючи на діяльність енергопостачальних компаній, вони нарікають не на державу, а на приватних власників. 

А тепер про цифри в платіжках за електроенергію для  прилучан.

Звітний період для оплати за електроенергію для населення – календарний місяць з 1-го по 31-е число. Споживач, житель міста, прокинувшись рано-вранці 1-го числа будь-якого місяця, повинен зняти показники електролічильника, занести їх до книжечки за оплату електроенергії (бо платіжку РЕМ принесе аж після 20 числа – чекайте), і піти до каси та сплатити кошти. Але і при такій ідеальній схемі споживач у Прилуках буде шокований дійсністю від РЕМ. 

Шалені цифри в платіжках за електроенергію обумовлені купою надуманих донарахувань: це і доплати за кількість днів від дати зняття контролером РЕМ показників вашого електролічильника до кінця місяця (виявляється, ваші фактичні показники РЕМу «до лампочки»), це і безпідставно надумані суми авансу кожному. Результат – ви отримуєте платіжку від РЕМ числа десь так 20-го, при цьому вже на 1-ше число порахувавши самостійно фактичну суму за спожиту електроенергію в минулому місяці, і шок від свавілля компанії з Кіпру. Кому бігти жалітися? Куди б ви не звернулися – результат відсутній. Чому? Бо цілі у надавача послуг та споживачів зовсім різні. А держава тільки робить вигляд, що впливає на ситуацію. 

А чи не можна зробити так, щоб компанія з Кіпру платила нам, прилучанам, у бюджет міста?

Можна! Нічого нового. Кожен суб’єкт господарювання, який провадить свою діяльність на території України, повинен сплачувати податки. І до місцевого бюджету також. Ще у 2004 році Чайкинська сільська рада Новгород-Сіверського району Чернігівської області провела інвентаризацію в межах свого населеного пункту і нарахувала 1071 опору, що належить ПАТ «Чернігівобленерго». Результати цієї інвентаризації було затверджено рішенням сесії Чайкинської сільради від 31 березня 2004-го. Податкове повідомлення-рішення органів Державної фіскальної служби Новгорода-Сіверського пройшло через Господарський суд Чернігівської області, Вищий господарський суд України і було визнане чинним. Про цей факт, напевно, забули в ПАТ «Чернігівобленерго». Але такі випадки не поодинокі. Подібні рішення ухвалені в Ірпені (Київська область), Рівному. Там обленерго сплачують рентну плату за землю під їхніми опорами. У Житомирі це питання зачіпали ще в 2014 році. 

Вартість електроенергії однакова в усій Україні. Отже, всі ці витрати закладені до тарифу. А що у нас, у Прилуках?

За офіційними даними, на балансі Прилуцького РЕМ понад 2400 км повітряних ліній 10-0,4, що складає орієнтовно 35 опор на 1 км. Згідно з ДБН, площа, яку займає одна опора, підлягає такому обрахунку: 1,88×1,88 м = 3,53 кв. м. 

Площа землі під опорами лише Прилуцького РЕМ складає приблизно 600×600 м. Це ділянка, яку займають 4 квартали! Вартість її оренди в м. Прилуки становить понад 12 мільйонів гривень на рік. Відповідні законодавчі норми діють із 2011-го. Отже, недоотримано в бюджет вартість оренди протягом 5 років – щонайменше 60 мільйонів гривень. А це ремонт асфальтного покриття доріг, асфальтування нових вулиць, оснащення сучасним обладнанням лікарень, у тому числі дитячої, ремонти дитсадків та розвиток усієї соціальної сфери Прилук. У Прилуках приватна компанія з Кіпру заробляє на городянах надуманими цифрами в платіжках за електроенергію, а сама не сплачує податки за оренду землі під приватними лініями електропередач (ЛЕП). 

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» найважливішу умову економічного процвітання України вбачає в націоналізації енергетичної галузі. Всієї! Ця робота вже здійснюється щодо «Київобленерго», «Львівобленерго». На сьогодні в усіх товарах, які виробляються в нашій державі, однією з багатьох складових є енергетична, і тому за державним управлінням в енергетиці – майбутнє України. Обленерго – це тільки частина енергетичного сектору, тільки «одна голова багатоголового дракона», що роздирає Україну на шматки. А ще є газ, нафта…

Євгеній Яценко, голова Прилуцької міської організації ВО «Свобода», депутат Прилуцької міської ради

На загальному фото: на одному з останніх мітингів біля Чернігівобленерго

Коментар:

«Газета по-українськи» зазначає, що країна-агресор спочатку вводить у державу, яку хоче захопити, матеріальну базу для агресії, такого собі «троянського коня». Потім, спираючись на нього, захоплює політичну владу. Власність і капітали людей Путіна – як паразит. Проникаючи в організм країни-супротивника, руйнують її «імунну систему» і підпорядковують собі. Дописувач видання російський соціолог Ігор Ейдман дивується відсутності санкцій проти путінських олігархів, які прекрасно почуваються в Україні. Як приклад, соціолог наводить прізвище бізнесмена Олександра Бабакова, який, за твердженням експерта, тісно пов’язаний із Кремлем. Він перебуває під санкціями Євросоюзу. А в Україні він розширює свій бізнес. Бабаков із двома іншими пропутінськими бізнесменами, Михайлом Воєводіним та Євгеном Гінером, контролює 10 обленерго. Дописувач «Газети по-українськи» дивується: російська співачка-інвалід загрожує національній безпеці України. А путінський агент-олігарх, який володіє стратегічними підприємствами, – ні? Стаття називається «Путінські олігархи воюватимуть проти України до останнього долара».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?