ПРИКОРДОННА АЛЬМА-МАТЕР ПРИЙМАТИМЕ НОВЕ ПОКОЛІННЯ ПРИКОРДОННИКІВ

Уже майже чверть віку успішно функціонує в м. Хмельницькому єдиний в державі вищий навчальний заклад, який готує офіцерів для Державної прикордонної служби України.

кордон 10За ці роки Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького пройшла процес становлення, розвитку і зайняла достойне місце серед вищих навчальних закладів держави. Випускники академії проходять службу не лише у прикордонному відомстві, а й в Службі Безпеки України, Національній поліції, Національній Гвардії, Державній службі охорони, в прикордонних відомствах інших держав – Молдови, Грузії, Таджикистану, Туркменістану та інших країн. Багато випускників академії займають ключові посади у своїх відомствах, що переконливо підкреслює якість отриманої освіти.

Характерними тенденціями сучасного розвитку академії слід вважати збільшення державного замовлення на підготовку офіцерів – прикордонників, а також відкриття нових конкурентоздатних спеціальностей.

Одним із ключових факторів, на який слід звернути увагу абітурієнтам та їх батькам, – це те, що навчання майбутніх прикордонників в академії здійснюється із повним державним забезпеченням,  тобто якісне навчання, повноцінне триразове харчування, проживання у комфортабельних гуртожитках, забезпечення повним комплектом форменого одягу, висококваліфіковане медичне обслуговування здійснюється за державні кошти. Також кожному випускнику академії надається можливість пройти повний курс навчання для отримання посвідчення водія.

Полковник Олег Шинкарук, ректор академії, доктор технічних наук, академік академії наук прикладної радіоелектроніки, відмінник освіти України, професор, заслужений працівник освіти України
Полковник Олег Шинкарук, ректор академії, доктор технічних наук, академік академії наук прикладної радіоелектроніки, відмінник освіти України, професор, заслужений працівник освіти України

Після успішного завершення чотирирічного навчання всі випускники гарантовано призначаються на офіцерські посади в органах охорони кордону і розпочинають кар’єру офіцера. Лейтенанти-випускники обіймають посади старшого інспектора прикордонної служби, начальника відділення інспекторів прикордонної служби та інші. Ці «стартові» посади дають змогу отримати практичний досвід роботи на офіцерських посадах і створити передумови для подальшого службового зростання. Значна частина випускників вже через 1-2 роки отримують службове підвищення. Офіцери-прикордонники можуть пройти в академії додатковий курс навчання і бути призначеними для охорони закордонних дипломатичних установ України. По всьому світу дипломатичні установи нашої держави охороняються прикордонниками.

Будь-яка офіцерська посада в прикордонній службі передбачає достойне щомісячне грошове утримання, щорічну матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових проблем, щорічну матеріальну допомогу на оздоровлення; гарантовану щорічну відпустку терміном 30 діб (залежно від строку служби термін відпустки поступово збільшується до 45 діб), відпустку за сімейними обставинами до 10 діб, інші види відпусток (на навчання і тощо); безкоштовне медичне обслуговування і лікування у відомчих оздоровчо-профілактичних закладах, право на оздоровлення за пільговими цінами у відомчих закладах, у т.ч. на узбережжі Чорного моря (м. Одеса); безкоштовний формений одяг; право на отримання службового житла або компенсацію за піднайом житла; право на навчання та багато інших факторів, які забезпечують соціальний захист прикордонника.

Зі службовим зростанням практично у кожного офіцера-прикордонника звичайно ж виникає необхідність підвищувати свою кваліфікацію. Академія забезпечує таку можливість. На базі навчального закладу функціонує велика кількість курсів підвищення кваліфікації, у тому числі і за дистанційною формою навчання. Для здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти, необхідного для керівного складу органів охорони державного кордону, в академії функціонує факультет підготовки керівних кадрів, де офіцери разом із дипломом магістра здобувають також оперативно-тактичний рівень військової освіти. Для тих, хто прагне реалізувати себе в науковій сфері, в академії працює ад’юнктура та докторантура, де створено умови для підготовки вченими дисертацій докторів наук.

кордон 2Які ж спеціальності може запропонувати академія для абітурієнтів 2016 року? Сьогодні навчальний заклад розширив спектр своєї діяльності, отримавши нові ліцензії Міністерства освіти і науки України на провадження освітньої діяльності. Про нові спеціальності, як і про існуючі, мова піде нижче.

Основна спеціальність, за якою здійснюється підготовка майбутніх прикордонників, – «Безпека державного кордону». Найбільше державне замовлення традиційно саме на цю спеціальність. Основні питання, які вивчають курсанти, що обрали зазначену спеціальність — це організація та несення служби в пунктах пропуску через державний кордон, охорона протяжних ділянок державного кордону, інженерні та технічні засоби охорони кордону, вогнева підготовка, особиста безпека, іноземна мова.

Для вступу абітурієнти подають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з української мови та літератури, з історії України та, на вибір абітурієнта, або з математики, або з іноземної (англійської, французької, німецької) мови. Під час вступу обов’язково здійснюється оцінка рівня фізичної підготовки – підтягування на перекладині, біг на 100 м, біг на 3000 м. Результати сертифікатів ЗНО, оцінки рівня фізичної підготовки, а також атестату про повну середню освіту є елементами для автоматичного складання рейтингу абітурієнтів. Також обов’язковою умовою для вступу є успішне проходження абітурієнтом професійно-психологічного відбору та військово-лікарської комісії. Після зарахування курсанти навчаються на факультеті охорони та захисту державного кордону.

кордон 3Оскільки Державна прикордонна служба України —  це правоохоронний орган спеціального призначення, в академії здійснюється підготовка фахівців за досить близькими спеціальностями – «Право» та «Правоохоронна діяльність». Основні питання, що підлягають вивченню, – це правові аспекти функціонування органів і підрозділів Державної прикордонної служби України. Майбутні юристи-прикордонники вивчають загальноприйняті для правовиків навчальні дисципліни одночасно із специфічними навчальними дисциплінами військово-прикордонного спрямування. Для вступу на зазначені спеціальності абітурієнти подають сертифікати ЗНО з української мови та літератури, з історії України та, на вибір абітурієнта, або з математики, або з іноземної (англійської, французької, німецької) мови. Обов’язковим, як і для всіх інших спеціальностей, є оцінка рівня фізичної підготовки, професійно-психологічний відбір та військово-лікарська комісія. Після зарахування курсанти навчаються на факультеті правоохоронної діяльності.

Зрозуміло, що прикордонники повинні володіти іноземними мовами. Справжні професіонали-знавці іноземних мов навчаються за спеціальністю «Філологія» (англійська або німецька мова). Крім основної, курсанти обов’язково вивчають і другу іноземну мову (польську, турецьку, угорську та інші) – за власним вибором. Крім загальноприйнятих у профільних вишах дисциплін філологічного спрямування курсанти вивчають універсальний військово-прикордонний блок дисциплін, що надає їм можливість, як і курсантам всіх інших спеціальностей, здобути тактичний рівень військової освіти. Для вступу на зазначену спеціальність абітурієнти подають сертифікати ЗНО з української мови та літератури, з іноземної (англійської або німецької) мови, та, на вибір абітурієнта, або з історії України, або з географії. Обов’язковим також є оцінка рівня фізичної підготовки, професійно-психологічний відбір та військово-лікарська комісія. Після зарахування курсанти навчаються на факультеті іноземних мов та гуманітарних дисциплін.

кордон 4На зазначеному вище факультеті у 2016 році започатковується підготовка фахівців за спеціальністю «Психологія». Цикл навчальних дисциплін, необхідних для висококваліфікованих психологів, поєднується із циклом військово-прикордонних дисциплін. Основні питання, які підлягають вивченню, – це робота з персоналом, з військовослужбовцями і цивільними Державної прикордонної служби. Психологів-прикордонників інколи називають «інженерами людських душ», оскільки саме ці фахівці повинні налаштувати своїх підлеглих і колег на самовіддану службу українському народу, дати слушну пораду у складній ситуації, підготувати керівникам пропозиції щодо морально-психологічного забезпечення діяльності підрозділу, взяти участь у доборі нового персоналу для відомства. Для вступу на зазначену спеціальність абітурієнти подають сертифікати ЗНО з української мови та літератури, з історії України, та, на вибір абітурієнта, або з біології, або з іноземної (англійської, німецької, французької) мови. Оцінка рівня фізичної підготовки, професійно-психологічний відбір та військово-лікарська комісія є обов’язковими.

кордон 1Неможливим було б функціонування прикордонної служби без сучасних технічних засобів та без фахівців, які володіють необхідними знаннями для ефективного використання новітньої техніки. Тому в академії здійснюється набір для навчання за спеціальністю «Автомобільний транспорт». Курсанти опановують питання правильної експлуатації і ремонту автомобільної та іншої техніки, якою оснащені органи охорони державного кордону. Крім традиційних для автомобілістів навчальних дисциплін курсанти академії вивчають універсальний блок військово-прикордонних дисциплін, що дає їм можливість у майбутньому виконувати обов’язки на будь-яких офіцерських посадах в органах охорони державного кордону. Для вступу на зазначену спеціальність абітурієнти подають сертифікати ЗНО з української мови та літератури, математики, та, на вибір абітурієнта, або з фізики, або з іноземної (англійської, німецької, французької) мови, або з історії України. Оцінка рівня фізичної підготовки, професійно-психологічний відбір та військово-лікарська комісія традиційно є обов’язковими. Після зарахування курсанти навчаються на інженерно-технічному факультеті.

кордон 5У цьому році вперше буде здійснено набір на навчання за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Підготовка курсантів за цією спеціальністю передбачає вивчення сучасних інформаційно-телекомунікаційних систем, сучасних засобів зв’язку, систем захисту інформації, які широко використовуються в Державній прикордонній службі України. Для вступу на зазначену спеціальність абітурієнти подають сертифікати ЗНО з української мови та літератури, з математики, та, на вибір абітурієнта, або з фізики, або з іноземної (англійської, німецької, французької) мови, або з історії України. Оцінка рівня фізичної підготовки, професійно-психологічний відбір та військово-лікарська комісія також є обов’язковими.

кордон 6Вступити до академії можуть не лише юнаки, а й дівчата. Вимоги для них такі ж, як і для хлопців, лише під час визначення рівня фізичної підготовки вони замість підтягування на перекладині складають норматив з комплексної силової вправи, а замість бігу на 3000 м. – 1000 м. Біг на 100 м. залишається.

кордон 7Таким чином, для кандидатів до вступу на навчання в Національну академію Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького за будь-якою із семи перерахованих вище спеціальностей необхідно успішно пройти професійно-психологічний відбір, військово-лікарську комісію та перевірку рівня фізичної підготовки. Щодо сертифікатів ЗНО, то загальним для всіх спеціальностей є сертифікат з української мови та літератури. Перелік решти сертифікатів залежить від обраної спеціальності. Уся інформація щодо вступу оприлюднена на офіційному сайті академії.

кордон 8Процедура подання заяв вже розпочалась! Звертаємо увагу, що набір курсантів до академії здійснюється не через військові комісаріати, а через Окремі регіональні центри комплектування (ОРЦК) Державної прикордонної служби України, які розміщені в містах по всій території України. Зокрема, для жителів Чернігівської області доцільно звернутись до центру комплектування за адресою: м. Чернігів вул. Квітнева 3-в, тел. (097) -582-10-72.

Яка ж навчально-матеріальна база використовується для навчання курсантів? Розпочнемо з того, що Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького розташована в центральній частині міста Хмельницького, поблизу залізничного вокзалу. Загальна площа території академії понад 20 гектарів. На них розміщено головний п’ятиповерховий навчальний корпус № 1, чотириповерховий навчальний корпус № 2, окремі навчальні корпуси кафедр особистої безпеки, транспортних засобів та спеціальної техніки, інженерного забезпечення та технічних засобів охорони кордону, загальнонаукових та інженерних дисциплін, а також кафедри військової підготовки.

Загалом в навчальних приміщеннях розташовано близько 100 спеціалізованих навчальних класів та лабораторій, більше 100 класів загального призначення, 7 лекційних аудиторій, конференц-зал.

кордон 9Для практичних занять на місцевості використовується польова навчальна база, яка включає в себе польовий навчальний центр (площею 377,8 га, розташований на відстані 7 км від місця дислокації) та військове стрільбище. У польовому навчальному центрі обладнано навчальний пункт пропуску через державний кордон, відділ прикордонної служби, тактичне поле, автодром, інженерне, хімічне, топографічне, спортивне містечка, містечко слідопита, розплідник службових собак, автодром та інші, необхідні для підготовки прикордонника елементи. Військове стрільбище, розташоване за містом, спроектовано відповідно до вимог курсу стрільб і дозволяє навчати одночасно кілька груп курсантів.

На території академії розташовано два сучасних спортивних комплекси, стадіон, два гімнастичних містечка, спеціальна смуга перешкод, відкритий ігровий майданчик, стрілецький тир, бібліотека наукової, навчальної і художньої літератури, та інші елементи інфраструктури, необхідні для ведення освітнього процесу.

кордон 11 кордон 12Для забезпечення харчування персоналу в академії функціонує три їдальні. Курсанти проживають в комфортабельних гуртожитках, під які на території академії відведено 4 три – чотириповерхові будівлі.

Сімейним курсантам може надаватись кімната в готелі поза територією академії. В академії функціонує центр культури і дозвілля, де курсанти і студенти можуть розвивати і реалізовувати свої таланти в різноманітних гуртках, а також у складі академічної команди КВК (Клубу веселих і кмітливих).

Для ведення освітнього процесу в академії задіяний потужний науково-педагогічний колектив, до складу якого входить близько 30 докторів наук та близько 170 кандидатів наук. Усі працівники академії регулярно підвищують свою кваліфікацію, мають досвід практичної діяльності за фахом і майстерно передають свої знання і уміння новим поколінням прикордонників.

В академії панує культ навчання та здорового образу життя.

Досвідчені педагоги супроводжують і спрямовують діяльність своїх вихованців, формуючи з них високоморальних людей, патріотів і захисників кордонів нашої Вітчизни.

Олег Шинкарук 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?