Придбали вживане авто? Оформляйте за новими нормами!

Про митне оформлення вживаних легкових автомобілів за новими нормами розповів начальник Головного управління Державної фіскальної служби В Чернігівській області Олексій Барановський.

Після набуття чинності (у серпні цього року) закону, який передбачає зниження ставок акцизного збору на вживані транспортні засоби, Чернігівською митницею здійснено митне оформлення 53-х легкових автомобілів.

У середньому при оформленні одного такого автомобіля сплачено понад 75 тис. грн митних платежів, у т.ч. близько 12 тис. грн акцизного податку. Митники порівняли, що у відповідному періоді минулого року (з серпня по жовтень) було оформлено лише 8 автомобілів. При цьому громадяни у середньому сплачували з одного автомобіля понад 111 тис. грн митних платежів, з яких акцизний податок становив 62,7 тис. грн.

Для того, щоб усі бажаючі могли скористатися даним нововведенням, ще раз нагадую основні положення.

Закон України «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів», набув чинності з 1 серпня 2016 року. Знижені ставки акцизного податку на легкові автомобілі, що були у вжитку та вироблені після 1 січня 2010 року, будуть діяти до 31 грудня 2018 року.

При митному оформленні легкових автомобілів сплачується ввізне мито у розмірі 10% митної вартості, акцизний податок та податок на додану вартість у розмірі 20% від суми митної вартості, ввізного мита та акцизного податку. Розмір ставки акцизного податку залежить від типу двигуна (бензиновий чи дизельний), терміну використання автомобіля (не більше 5 років або понад 5 років) та робочого об’єму циліндрів двигуна.

Згідно Закону право на зниження ставки акцизного податку діє лише при ввезенні особою одного легкового автомобіля протягом календарного року. У той же час, у разі відчуження транспортного засобу (при ввезенні якого було застосовано знижену ставку акцизного податку) протягом 365 днів з дня його реєстрації, платник податку зобов'язаний сплатити акцизний податок за такий транспортний засіб за ставкою, встановленою статтею 215 Податкового кодексу (у повному обсязі).

Знижені ставки акцизного податку не застосовують до автомобілів, що мають походження з країни, визнаної державою — окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою — агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави — окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України. Країна походження транспортного засобу заявляється (декларується) митному органу шляхом подання оригіналів документів про походження. Згідно статті 43 Митного кодексу України такими документами є сертифікат про походження товару, засвідчена декларація про походження товару, декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару. У разі відсутності документа про походження товару застосування знижених ставок акцизного податку здійснюється на підставі відомостей про походження транспортного засобу, що містяться в ідентифікаційному номері – VIN-код, інформація про який зазначається у технічному паспорті на транспортний засіб.

Також, громадяни мають враховувати, що Законом України від 06.07.2005 року № 2739-IV «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» встановлено, що пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та перша реєстрація в Україні легкових автомобілів, ввезених на митну територію України, нових і таких, що були у користуванні, здійснюється за умови їх відповідності екологічним нормам:

* не нижче рівня «ЄВРО-5» — з 1 січня 2016 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2015 року включно;

* не нижче рівня «ЄВРО-6» — з 1 січня 2018 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2017 року включно.

Документом, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та національних стандартів, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, що вказує: якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб («ЄВРО-2» — «ЄВРО-6» або іншому рівню). Позначення рівня екологічних норм, якому відповідає транспортний засіб, має бути внесено до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Підготувала до публікації Світлана СТРИЖАК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?