Прибережні зони водойм заборонили надавати в користування

З 21 лютого 2020 року вступить у дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування».

Як повідомили в Деснянському басейновому управлінні водних ресурсів (м.Чернігів), Закон прийнятий з метою створення належних цивілізованих умов для здійснення громадянами загального водокористування, усунення зловживань правом користування прибережними захисними смугами та пляжними зонами з боку юридичних та фізичних осіб, яким надано це право.

Зокрема, зміни до Водного кодексу України передбачають доповнення ст. 47 положенням, що забороняє обмеження загального водокористування у зв’язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) в користування юридичним або фізичним особам.

До статті 88 Водного кодексу України та статті 60 Земельного кодексу України внесено положення щодо гарантування громадянам безперешкодного і безоплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм та островів для загального водокористування (крім земель та зон, визначених законодавством). Також даний закон визначає, що перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надане юридичним або фізичним особам.

?Крім того, ст. 61 та ст. 62 Земельного кодексу України пропонується доповнити положеннями про те, що у прибережних захисних смугах не допускається влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об’єктів. Доповнення до вказаних статей передбачають механізм демонтажу таких огорож або інших конструкцій за рахунок їх власників (осіб, що їх встановили).

?Деснянське басейнове управління водних ресурсів наголошує, що також вносяться зміни до ст. 110 Водного кодексу України та до ст. 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які передбачають встановлення адміністративної відповідальності за неправомірне обмеження безперешкодного і безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?