Прозорість видобутку вуглеводнів на Чернігівщині та її значення для громад

На Чернігівщині 8 червня відбувся круглий стіл «Прозорість видобутку вуглеводнів у Чернігівській області та її значення для громад», присвячений проблемам прозорості, ефективному управлінню та перспективам розвитку нафтогазової галузі.

В останні роки в Україні ведеться активна робота з впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ або EITI), що є міжнародним стандартом прозорого управління ресурсами й фінансовими потоками у видобувних галузях та дозволяє покращити конкурентоспроможність, інвестиційний клімат регіону, а також сприяє сталому розвитку громад, на території яких ведеться видобуток корисних копалин. Втім, видобувний сектор в Україні залишається складним і непрозорим, а також має ряд проблем нормативно-правового, економічного, соціального та екологічного характеру, що потребують уваги та невідкладного вирішення.

Круглий стіл відбувся з метою ініціювання конструктивного діалогу між органами влади, видобувними компаніями і громадськістю, а також для обговорення нагальних проблем Чернігівської області, пов’язаних з діяльністю видобувних компаній.

В заходах прийняли участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувних компаній, територіальних громад.

До обговорення широкого спектра питань долучилися представники Чернігівської обласної державної адміністрації – заступник голови Сергій Сергієнко, представники Департаменту ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу, Департаменту екології та природних ресурсів, територіальних громад, видобувних компаній, органів місцевого самоврядування видобувних регіонів Чернігівщини, представники громадських організацій.

Експерти ГО «НОВА Енергія» розповіли про сучасний стан імплементації ІПВГ в Україні для забезпечення прозорості бюджетних процесів, громадського моніторингу діяльності видобувних компаній та ефективного управління ресурсами видобувних регіонів, ознайомили присутніх з результатами другого національного звіту ІПВГ.

Довідково. ІПВГ – це стандарт прозорого управління у видобувних галузях, що дозволяє покращити конкурентоспроможність та інвестиційний клімат регіону, а також сприяти сталому розвитку громад.

Круглий стіл проведено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД). Захід відбувся за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації, організатор — ГО «НОВА Енергія».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?