Проти «партизації» виступила Асоціація міст України

Асоціація міст України звернулася до Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України з вимогою не допустити введення пропорційної виборчої системи на місцевих виборах у громадах з кількістю виборців менше 90 тисяч та запровадження імперативного мандату.

Нагадаємо, 2 липня профільний парламентський Комітет схвалив до другого читання законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485) з поправками, які передбачають запровадження пропорційної виборчої системи депутатів місцевих рад в громадах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше. За таких умов, навіть у невеликих громадах право висувати кандидатів у місцеві ради матимуть виключно політичні партії чи їх осередки. У пакеті з «партизацією» схвалено й поправку, яка законодавчо закріплює «імперативний» представницький мандат.

АМУ у зверненні акцентує, що зміна виборчої системи місцевих виборів відбувається безпосередньо (за 100 днів) перед самими виборами, які мають відбутися 25 жовтня, що є недемократичним і протирічить європейським та світовим стандартам. До того ж, схвалені Комітетом зміни до виборчого кодексу на практиці позбавлять більшість громадян права обиратися та бути обраними депутатами місцевих рад, що є порушенням принципів Копенгагенського документу ОБСЄ 1990 року, за яким держави мають поважати право громадян змагатись за політичні і державні посади як самостійно, так і в якості представників певних політичних партій, без дискримінації.

АМУ підкреслює, що введення пропорційної (партійної) виборчої системи на рівні невеликих сіл, селищ, міст з кількістю виборців менше 90 тисяч позбавить 2/3 жителів громад можливості впливати на прийняття рішень через мажоритарних депутатів. Це знівелює здобутки децентралізації та зумовить недовіру людей як до політичних партій, так і до центральної влади.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?