Проти короїдів застосовуються інтегровані методи

Масове всихання соснових насаджень – це справжнє екологічне лихо, яке впродовж останніх кількох років стрімко поширюється у Європі та в Україні.

Постраждали від короїдів і ліси Чернігівщини, серед яких і природоохоронні території. Науковцями та практиками для збереження використовувалися різні методи та засоби боротьби.

Не обійшла проблема і Чернігівщину. При постійній комісії обласної ради з питань агропромислового розвитку, екології, природокористування та земельних відносин була створена робоча група з напрацювання заходів боротьби з верхівковим короїдом, яку очолив зав. кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка Ю.Карпенко. Члени робочої групи запропонували систему заходів боротьби з шкідниками соснових насаджень, серед яких і залучення фахівців лісозахисного підприємства «Харківлісозахист».

На території РЛП «Ялівщина» з метою захисту соснових насаджень від верхівкового короїда у 2018 році було залучено фахівців лісозахисного підприємства «Харківлісозахист», якими проводилися науково–дослідні роботи з впровадження інтегрованих методів захисту лісу від стовбурових шкідників в насадженнях РЛП «Ялівщина», що було здійснено за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду.

Науковцями «Харківлісозахисту», представниками КЗ РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради та науковцями-екологами Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка були проведені моніторингові роботи, під час яких виконано рекогносцирувальне обстеження осередків стовбурових шкідників для визначення стану популяції, ступеню та меж розповсюдження осередків і було проведено візуальний огляд насаджень для виявлення та підтвердження пошкодження хворобами, стовбуровими шкідниками та комахами – хвоєгризами.

У 2018 році з допомогою аерозольного генератора регульованої дисперсності ГАРД–МН у соснових насадженнях «Ялівщини» на загальній площі 80,0 га проведено кореневе та позакореневе внесення мінеральних добрив для підсилення імунітету здорових дерев до пошкодження стовбуровими комахами та внесення біологічних препаратів для боротьби та послаблення популяції шкідників. Також у ході проведених робіт (протягом 2018 року) було переміщено у природне середовище 1623 особин мурахожуків.

У квітні-травні 2019 році працівниками РЛП «Ялівщина» по території Ялівщини було розвішено 72 феромонні пастки, здійснено дві заправки феромоном. Так, фахівцями ДСЛП «Харківлісозахист» проаналізувавши дані моніторингу феромонних пасток було зазначено, що очевидно щільність популяції (І покоління) стовбурових шкідників на території РЛП «Ялівщина» навесні поточного року мала досить високі показники. Влітку цього року (ІІ покоління стовбурових шкідників) щільність істотно зменшилась за рахунок природно – кліматичних умов, збільшення чисельності популяцій природних ворогів (а саме мурахожуків, відмічалася наявність у феромонних пастках). Отже щільність стовбурових шкідників поступово зменшується, а корисних комах збільшується.

Лісопатологічними обстеженнями в 2019 році відмічено зменшення щільності популяції стовбурових шкідників, значного поширення осередків по площі не зафіксовано, присутні одиничні випадки послаблення та відмирання дерев в наслідок пошкодження верхівковим короїдом та шестизубим короїдом та з інших причин (інфекційні захворювання, природний відпад, антропогенні чинники).

Також зменшення щільності популяції шкідливих комах (верхівкового та шестизубого короїдів) та значне підвищення чисельності корисних комах (мурахожуків) відмічено при проведенні моніторингу 71 феромонної пастки протягом весняно – літнього періоду 2019 року.

Науковцями «Харківлісозахист» було зроблено наступні висновки та рекомендації для подальшого збереження території РЛП «Ялівщина»:

1. Лісопатологічним обстеженням в 2019 році відмічено зменшення щільності популяції стовбурових шкідників та поширення осередків по площі не зафіксовано, присутні одиничні випадки послаблення та відмирання дерев внаслідок пошкодження верхівковим короїдом та шестизубим короїдом та з інших причин (інфекційні захворювання, природний відпад, антропогенні чинники).

2. Відмічено зменшення щільності популяції шкідливих комах (верхівкового та шестизубого короїдів) та значне підвищення чисельності корисних комах (мурахожуків) відмічено при проведенні моніторингу феромонних пасток протягом весняно – літнього періоду 2019 року.

3. Враховуючи наявність великої кількості сухостою – аварійних дерев, яка може бути загрозою життю та здоров’ю відвідувачів парку рекомендовано терміново провести заходи з поліпшення санітарного стану насаджень, з видаленням сухостійних, аварійних дерев.

4. В зв’язку з тим, що інтегровані методи захисту — це поступовий та досить тривалий комплекс робіт, тому для досягнення позитивних результатів (зниження чисельності шкідників до екологічного порогу шкодочинності) та враховуючи позитивну динаміку зменшення темпів та обсягів поширення осередків стовбурових шкідників, до по одиноких випадків.

5. Враховуючи вагому історико-культурну, соціальну цінність даних насаджень на території РЛП «Ялівщина», рекомендовано продовжити проводити роботи з інтегрованого захисту насаджень проти стовбурових шкідників. При цьому необхідно враховувати стан деревостанів і чисельність шкідників, які визначають обсяги проведення робіт.

Володимир Свердлов,

директор КЗ РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?