Прокуратура захищає права жінок у місцях несвободи

Прокуратурою Чернігівської області проведено перевірку будинку дитини при Державній установі «Чернігівська виправна колонія № 44», у якому засуджені жінки проживають разом із дітьми, повідомили в прокуратурі Чернігівщини.

Встановлено, що двоє засуджених, які відбувають покарання у виправній колонії та народили дітей, не мають паспортів, у зв’язку із чим не отримали допомогу при народженні дитини.

Одна із цих жінок немає свідоцтва про народження. Вона народилася вдома ще за часів Радянського Союзу, проте факт її народження в органах державної реєстрації актів цивільного стану батьки не зареєстрували.

У такому випадку, згідно із законом, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Однак, за час перебування в місцях позбавлення волі, засуджена із відповідною заявою до суду не зверталася.

Водночас, згідно кримінально-виконавчого законодавства, засуджені мають право на отримання інформації про свої права, яку адміністрація установи зобов'язана їм надати. Також жінки мають право звертатися відповідно до законодавства із заявами до суду, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань. Вказаним особам гарантується право на соціальне забезпечення та правову допомогу відповідно до законів України.

Враховуючи, що в’язні користуються всіма правами людини та громадянина, передбаченими Конституцією України, за винятком обмежень, визначених законами України і встановлених вироком суду, прокуратурою області внесено вказівку начальнику колонії щодо вжиття заходів до усунення порушень прав громадян, які перебувають у місцях несвободи.

На виконання документа прокурорського реагування колонією надано допомогу засудженій у подачі до Новозаводського районного суду міста Чернігова заяви про встановлення факту народження, яка судом задоволена.

Заява іншої ув’язненої про встановлення належності її до громадянства України для подальшого отримання паспорту громадянина України перебуває на розгляді в суді.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?