Прокуратура і оперативно-розшукова діяльність. Проблеми

ОРДУ прокуратурі області відбувся науково-практичний семінар на тему: «Проблемні питання реалізації повноважень при здійсненні оперативно-розшукової діяльності, проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях та підтримання державного обвинувачення в умовах реформування  правоохоронної системи України».

Про це повідомили редакцію у прес-службі прокуратури Чернігівської області.

Участь у роботі семінару взяли запрошені науковці Національної академії прокуратури України: професор кафедри нагляду за додержанням законів при проведенні досудового розслідування Микола Туркот, професор цієї кафедри Олексій Геселев та професор кафедри  підтримання державного обвинувачення Олена Єні.

У заході взяли участь прокурори районів, міста Чернігова, міжрайонні прокурори, керівники оперативних та слідчих підрозділів органів внутрішніх справ, служби безпеки, фіскальної служби.

ПрокуратураВідкриваючи семінар, прокурор області Віктор Носенко наголосив, що в умовах сьогодення, докорінних змін в організації роботи практично всіх правоохоронних органів держави особливу увагу необхідно приділити  покращенню взаємодії в сфері протидії злочинності. Тому корисним буде  обговорення на семінарі проблемних питань цієї роботи, як під час проведення  оперативно-розшукової діяльності, слідства, так і при підтриманні прокурорами державного обвинувачення в суді.

З цього приводу виступили представники Національної академії прокуратури України. Зокрема,обговорювалися питання, що потребують вирішення та які виникають при застосуванні кримінально-правових заходів, при здійсненні досудового розслідування, взаємодії прокурора та слідчого з органами Державної фінансової інспекції України, оперативними підрозділами МВС, СБ України під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій тощо.

З доповідями на цю тематику також виступили керівники підрозділів  СУ УМВС та СУФР ГУ ДФС в області, прокуратури області. Зокрема, інформували про організацію взаємодії слідчих, працівників оперативних підрозділів і прокурорів в умовах оновлення законодавства, що регламентує діяльність правоохоронних органів, в тому числі при проведенні конкретних процесуальних.  

Учасники семінару обмінялися досвідом з практики здійснення  оперативно-розшукової діяльності,процесуального керівництва досудовим розслідуванням, зокрема проведення негласних слідчих (розшукових) дій та з інших проблемних питань.

Також цього дня проведено семінар на тему: «Особливості здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру».

Міським, районним та міжрайонним прокурорам доведено особливості здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі; порядок організації та проведення перевірок в ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ; особливостей прокурорського нагляду за додержанням законів про адміністративні правопорушення в умовах дії нового Закону України «Про прокуратуру».

На завершення учасники семінару обговорили найбільш актуальні питання та їх практичне застосування на цьому напрямі. 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?