Програв свою дружину в карти

карти1802 рік. Газети Москви і Петербургу шокують скандальною новиною  — князь Олександр Голіцин  умудрився програти в карти власну дружину, княгиню Марію Григорівну!!!

Для  нас  ця  історія є надзвичайно цікавою, бо виграв  княгиню син гетьмана України  Кирила Розумовського, граф Лев Розумовський!   Такого в історії азартних ігор ще не було, традиційно вважалося, що за ломберним столиком можна  програти гроші, маєтки, совість врешті-решт,  але не дружин,  тим паче, блакитної крові.

Марія Григорівна Вяземська  була ще дуже юною, коли її батьки видали заміж за князя Олександра Голіцина. Це був шлюб за розрахунком — великого приданого в нареченої не було, а наречений був дуже вигідною партією:  володів багатьма маєтками, у тому числі 24 тисячами кріпосних. Більше Олександру Миколайовичу не було чим похизуватися. В Москві він  мав славу затятого  картяра, рідкісного марнотрата і клоуна — напував кучерів шампанським, розкидав золоті монети слугам і циганам, розкурював люльки паперовими асигнаціями...

Марія Розумовська
Марія Розумовська

Лев Розумовський
Лев Розумовський

Марія була дуже вродливою, іі називали «прекрасною Юноною», але  частіше  — «сумною Юноною». В шлюбі вона була глибоко нещасною,  зневажала   свого чоловіка, який не шкодував коштів на  її розкішні  наряди для світських раутів, а вдома нерідко прикладав руку.

На одному балу  Марія Григорівна зустрілася поглядом з графом Левом Розумовським — високим статним красенем, інтелектуалом, справжнім джентльменом. Лев Кирилович  безнадійно закохався у Марію, і вона  відповіла йому взаємністю. Марія Григорівна  уявляла, яка б вона була щасливою, якби поряд з нею був Лев, а не Голіцин  -   неотесаний грубіян, лисуватий і непривабливий у всіх відношеннях. До речі, між Голіциними та Розумовськими були родинні зв'язки  -  брат княгині, Микола Григорович Вяземський, був одружений на племінниці Лева Розумовського — Катерині Василівній Васильчіковій. Лев був частим гостем в домі Голіциних, грав в карти з Олександром Миколайовичем, і його серце завмирало при кожній зустрічі з його дружиною.

Лев  Кирилович спершу хотів викликати Олександра Голіцина на дуель, але незабаром доля подарувала йому можливість влаштувати дуель за картярським столиком. Грали всю ніч в маєтку Голіциних. Грали в фараон — відому картярську гру, яка користувалася широкою популярністю в дворянських колах. Тієї  ночі князю страшенно не щастило, він  програвав раз за разом. І тоді Лев Розумовський запропонував йому поставити на кон дружину, в обмін на все те, що до цього програв. Потрібно віддати належне Голіцину, він деякий час вагався, але почувши, що Лев завтра пришле за виграшем, згодився і програв ...Марію. Свідки цієї неймовірної сцени переказували, що Олександр Миколайович, сидячи за ломберним столом, як дитина, заплакав. Потім схопив за рукав Лева і повів його до Марії, щоб повідомити, що сталося. Перед нею він пробував виправдатися, мовляв, картярська фортуна зрадила йому, але Марія сказала: «Досить!» і мовила до Лева: «Чого мені чекати, Леву Кириловичу?». І тієї ночі вони разом поїхали в маєток до Лева Розумовського.

Ця історія наробила багато шуму в обох столицях імперії і стала об'єктом пліток і шушукань. Завдяки такому широкому розголосу Марія розлучилася з О. Голіциним. Зазвичай, в ті часи отримати розлучення було практично не можливо: простіше було при живому чоловіку стати черницею. Але наші закохані обвінчалися в 1802 р. в домовій церкві Св.Петра і Павла в підмовсковному маєтку Петровсько-Розумовському. Після весілля молодята поспішили в гетьманський Батурин, де на них чекав батько Лева гетьман Кирило Розумовський, який гостинно їх зустрів в своєму палаці.

Тривалий час вище суспільство  шлюб Розумовських не визнавало, Марія стала персоною нон-грату для великосвітських заходів. В 1809 р. на одному московському балу в І.Гудовича, на який було запрошено подружжя Розумовських, несподівано з’явився імператор Олександр І. Він демонстративно пройшов через всю залу, підійшов до Марії Григорівни і звернувся до неї з такими словами: «Madame la comtess, voulezvou me fair lhoneur, de danse une polonaise avec moi» (пані графиня, дозвольте запросити Вас на полонез). Таким чином, репутацію  сім’ї Розумовських було реабілітовано.

Прожили Лев та Марія в шлюбі щасливих 16 років до смерті Лева, який помер в 1818 р. Марія його пережила на 47 років, більше не одружувалася, до кінця життя берегла пам'ять про коханого чоловіка. Надзвичайна історія про виграш в карти дружини була використана Михайлом Лермонотовим при  написанні  поеми “Тамбовська скарбничиха ”.

Катерина ДЗЕКУН, науковий співробітник НІКЗ «Гетьманська столиця»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?