Програму «Доступні ліки» обговорили у Чернігові

За час дії програми «Доступні ліки» (з квітня 2017 року) перелік препаратів, що увійшли до неї, зріс зі 157 найменувань до 261. При цьому 59 з цих препаратів відпускаються громадянам безкоштовно.

Лише за минулий рік на реалізацію даної урядової ініціативи на Чернігівщині використано майже 30 мільйонів гривень. А це означає, що понад півмільйона хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет 2 типу в області одержали ці медикаменти безкоштовно або з невеликою доплатою.

Ці та інші підсумки впровадження програми обговорили у Чернігові під час зустрічі заступника голови облдержадміністрації Наталії Романової з керівниками аптечних установ, залучених до її реалізації.

— «Доступні ліки» — це не лише спрощення для пацієнтів можливості отримати якісні лікарські засоби, а й формування у суспільстві відповідального ставлення до здоров’я, — наголосила Наталія Романова. — Адже за статистикою, звернення до лікарів за рецептами, а значить, і за кваліфікованою медичною допомогою, почастішали.

Як повідомив начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, наслідком своєчасного діагностування та правильного лікування стало зменшення таких ускладнень як інфаркт міокарду та інсульт. Крім того, одночасно зі збільшенням кількості звернень до лікарів первинної ланки у країні на 17 тисяч знизилося число викликів екстреної медичної допомоги. А враховуючи, що один виклик швидкої медичної допомоги для держави обходиться приблизно у 650 гривень, річна економія перевищила 11 мільйонів гривень.

За інформацією Петра Гармаша, фінансування у Чернігівській області програми «Доступні ліки» у І кварталі поточного року становить понад 6 мільйонів гривень. Гроші в область вже надійшли, боргів перед аптечними установами немає. З квітня ж адміністрування програми буде передано до Національної служби здоров’я України, яка напряму контрактуватиме аптечні заклади і відшкодовуватиме вартість препаратів.

— «Доступні ліки» — це соціальний проект, тому я щиро дякую всім аптечним установам, які до нього долучилися,— зазначила Наталія Романова. — Адже від рівня взаємодії лікарів, фармацевтів та пацієнтів залежить ефективність лікування і стан громадського здоров’я.

На важливості забезпечення громадян якісними медикаментами з доведеною ефективністю акцентувала начальник державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області Світлана Соколова. Вона нагадала також, що з 1 січня вступив у дію Закон, що дозволяє повертати до аптек лікарські засоби та медичні вироби неналежної якості. Для цього необхідно пред’явити розрахунковий документ на їхнє придбання. У такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

Факт неналежної якості підтверджується висновком, виданим лабораторією Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією чи розпорядженням Держлікслужби про заборону обігу даного лікарського засобу.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?