Продавець не зможе відмовити у безготівковому розрахунку

Українські підприємці до кінця січня мають встановити касові апарати. Після закінчення цього терміну тих, хто не встановив касовий апарат, чекає штраф у розмірі до 8500 гривень за порушення законодавства про захист прав споживачів, зміни до якого набули чинності з 1 січня.

Також у Держспоживслужбі зазначають, що продавець зобов'язаний надати покупцеві свободу вибору продукції та форму її оплати. У разі відмови покупець має право написати скаргу та продавця оштрафують.

До кінця січня ФОПів 2-4 групи, які не зареєстрували РРО, поки не будуть. Однак із лютого податкова почне контролювати процес видачі чеків магазинами та іншими підприємствами. Торгувати без надання послуг безготівкового розрахунку мають право магазини у населених пунктах із чисельністю людей до 25 000.

Відповідно до ст. 23 закону про захист прав споживачів передбачає покарання за відмову покупцю у реалізації його прав у максимальному розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн). Також відповідальність за порушення правил торгівлі передбачено ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення: максимальне покарання – 27 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (459 грн). Штрафні санкції до ФОП набудуть чинності з 1 лютого.

У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів зазначили, що у разі порушення права на безготівковий розрахунок покупець має право з відповідним зверненням звернутися до  Держпродспоживслужби України або її територіальних органів, зразок звернення розміщено на вебпорталі в розділі: «Захист прав споживачів» --> «Якщо ваші права порушено».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?