Проблема: Яковишин звернувся до Зеленського та Шмигаля

Два відкриті листи — Президенту та Прем`єр-міністру України — адресував одразу відомий в Україні аграрій із Чернігівщини Леонід Яковишин.

Відкритий лист

Президенту України Володимиру Зеленському

Пане Президенте!

Я так і не дочекався Вашого реагування на мій лист до Вас від 14.01.21 р, направлений державною поштою в Офіс президента. Тому звертаюся до Вас повторно і відразу ставлю риторичне запитання: навіщо Ви європизували Адміністрацію Президента, перейменувавши її в Офіс Президента, якщо стиль роботи залишився ще від Януковича, який обіцяв усіх почути, але насправді виявився глухим до свого народу?

У листі до Вас я наводив конкретні факти провальної роботи Укрпошти на чолі з Ігорем Смілянським, котрого ще команда Порошенка знайшла на кадрових задвірках у США. Результати його реформаторської діяльності ганьбою вкривають давню історію пошти. З небувалого раніше ідіотизму почалася на початку року поштова історія в нашій Бобровиці: залишили роботу всі листоноші двох міських відділень, нікому сортувати кореспонденцію та розносити її адресатам. А все через те, що в листонош зарплата втричі менша офіційної мінімальної, в 700 разів менша, ніж у генерального директора Укрпошти Смілянського (на 01.01.20р. за даними Вікіпедії – 1,9 млн. щомісяця), у 80 разів менша, ніж у керівника обласної пошти. Вимушений нагадати Вам, гаранте Конституції, що в США зарплата середньостатистичного американця в 5 разів менша, ніж у міністра, і в 7 разів менша, ніж у президента. Стосовно відповідальності за результати роботи – не порівнюватиму, оскільки тієї відповідальності не бачу навіть у найпростішому, але передбаченому законом – реагувати на звернення громадян. Ви зі своїм євроофісом не відреагували на звернення Героя України, найстарішого успішного організатора аграрного виробництва, а на яку увагу від Вас можуть розраховувати «не заслужені» громадяни?

Про якість поштових послуг на Чернігівщині, та й в інших областях, мали б давно доповісти Вам правдиво ваші помічники, але вони самі не відірвуть свої задниці від теплих сидячок, не реагують і на скарги знизу. У моєму листі йшлося про знущальне ставлення державної пошти до споживачів поштових послуг і листонош, із зарплат яких роками відраховувалися податки, в тому числі й на розбудову мережі поштового зв’язку – тільки приміщень було споруджено загальною площею один мільйон квадратних метрів. Ні Смілянський, ні Ви, Президенте, не додали до цього жодного квадратного метра. Реформували народом надбане багатство в акціонерне товариство, єдиним засновником і акціонером якого є держава із загальною вартістю акцій 6 мільярдів 518 мільйонів 597 тисяч гривень. Управляти ж цією багатющою державною структурою доручили задвірковому «генію» з досвідом рядового провінційного податківця одного із штатів США. Ще і яку зарплату відвалює йому найбідніша в Європі держава! А листоношам і дві-три тисячі вистачить? Цинізм космічного ґатунку і грубе порушення закону. І Ви, гарант Конституції, не звертаєте на це уваги?

Ваше оточення може сказати, що ця проблема – не «царська справа». Призначати, погоджувати й висувати на державну службу недолугих недоучок – ото «царська справа»? А відповідати за результати їхнього антинародного дебільного управління – не «царська» компетенція? В Україні вся відповідальність за безлад традиційно перекладається на попередників, тепер і на закордонні наглядові ради. Ваша, Президенте, команда знайшла ще одного «стрілочника» – компетенцію.

Це я побачив і на «компетенції» голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, який доручив відписати на мій лист про Укрпошту голові Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Юрію Кісєлю, Вашому земляку: «… вирішення порушених у зверненні питань не належить до компетенції Верховної Ради України». І просвітив мене ст.6 Конституції про поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову. Ще він навів низку інстанцій, по яких треба добиратися до компетентних осіб. Але я направив листа голові Верховної Ради, яка затверджує уряд і наділена «компетенцією» контролювати його роботу, аж до відставки всього уряду чи окремих міністрів. Забезпечує ж «формування та реалізує державну політику у сфері надання послуг поштового зв’язку», здійснює функції з управління корпоративними правами від імені держави Міністерство інфраструктури, якому підпорядкована Укрпошта, а саме міністерство підзвітне парламенту.

Проте й у відписці з того міністерства, і в особистій відписці Смілянського називаються лише «східці драбини», по якій треба добиратися до компетенції, яка, може, й вплине на Смілянського, примусить його виконувати народну, а не для власної кишені, «державну політику у сфері надання послуг поштового зв’язку». Але очікувати такого впливу на Укрпошту й від чиєїсь «компетенції», – надвоє бабка гадала. На узбіччі подолання найновішої поштової ідіотії стоїте й Ви, Президенте, із своїм європизованим Офісом. Складається враження, що в Україну повертається контора «Роги і копита» Остапа Бендера, щоб туди направляти представників «джерела влади» шукати компетенцію гілок влади. А «гілки» вже наплодили стільки своїх виконавчих і силових органів, що ті між собою не домовляться, де чия компетенція. Звідси й ноги ростуть в управлінській «дебілятині». Риба-то гниє з голови.

З повагою до Вас, мій Президенте, Леонід ЯКОВИШИН, Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля»

Відкритий лист

Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю

Пане Прем’єр-міністре!

Я, громадянин України, багаторічний успішний платник податків, звернувся до Вас із листом (від 14.01.21 р.) не для того, щоб спочатку референт секретаріату Кабміну Є. Конюхов переадресував моє звернення Міністерству інфраструктури, а потім заступник міністра з питань цифрового розвитку А. Клімашевський роз’яснив мені статус Укрпошти, назвав низку статей різних законів, якими керується державна пошта, про її наглядову раду, про її нові формати роботи…

Як представника конституційного джерела влади, мене непокоїть зовсім інше: за якою нормою Конституції, згідно з якою «державною політикою у сфері надання послуг поштового зв’язку», що формує та реалізує Міністерство інфраструктури, якому підпорядкована Укрпошта, може бути так, щоб у листонош зарплата була втричі менша за офіційну мінімальну, а в генерального директора І.Смілянського – в 700 разів більшою, ніж у листонош (на 01.01.20 р. за даними Вікіпедії – 1,9 мільйона грн. щомісяця). Для порівняння: у міністрів США зарплата в 5 разів більша, ніж у середньостатистичного американця, у президента – у 7 разів більша. Названа зарплата листонош нижча зарплати середньостатистичного українця, але різниця із зарплатою Смілянського – небувало рекордна в світі.

За які заслуги найбідніша держава Європи відвалює керівнику державної пошти діамантову зарплату? Він «дореформувався» до того, що в нашій Бобровиці залишили роботу всі листоноші двох міських відділень через свою жебрацьку зарплату. У районному вузлі поштового зв’язку не сортується кореспонденція й не розноситься адресатам. А скільки незручностей додали реформи Смілянського мільйонам інших споживачів поштового зв’язку? Пане прем’єре, якщо самі не їздите в глибинку, то пошліть туди хоча б своїх референтів, може, тоді вони замість творіння бюрократичних відписок про щось реальне Вам розкажуть.

Не Ви шукали по американських провінційних кадрових смітниках Смілянського, це зробили попередники. Але вже стільки часу закриваєте свої державницькі очі на те, як керує цей «менеджер» з досвідом провінційного чиновничка українською акціонерною компанією, сто відсотків акцій якої належать державі на загальну вартість 6 мільярдів 518 мільйонів 597 тисяч гривень.

Ні Смілянський, ні Ви з Президентом не збирали по соломинці це багатство. Задовго до вашої влади розбудована система поштового зв’язку, одних приміщень споруджено загальною площею один мільйон квадратних метрів. Ваш уряд із смілянськими не добавив до того мільйона жодного квадрата площі. Багатомільярдне народне багатство створювалося на бюджетні відрахування, зароблені тими ж листоношами та іншими поштовими працівниками, трудівниками сільського господарства і промисловості.

Смілянський прийшов на готове, і він, одержуючи рекордну навіть для Європи зарплату, нічого не зробив для поліпшення, не говорю вже про здешевлення, поштових послуг, приватна «Нова пошта» на голому місці краще розвивається, ніж державна. Під вашою опікою Смілянський із своєю шайкою вправно скорочує поштових працівників на місцях, закриває відділення і пункти, «оптимізує» зарплати листонош і поштові послуги у сільській місцевості, і тільки для того, щоб верхівка державної структури одержувала мільйонні зарплати і премії? Заради цього й з Пенсійного фонду хоче здерти три шкури за доставку пенсій, передусім селянам. Саме про це був крик моєї душі, викладений у листі до Вас, прем’єре. Оскільки впродовж шістдесяти років свого трудового життя я успішно займаюся створенням, бо й суть життя розкривається через створення, а не володіння – що в пріоритеті смілянських та й багатьох інших ваших «євроурядовців».

Цей лист відкритий для журналістської і соціальної мережі, тож і відповідь ваших референдованих конюхів буде виставлена на широке обговорення. Звісно, якщо дочекаюся державницької відповіді, а не відправлення мене на пошуки владної компетенції. Туди спочатку самі зануртеся, щоб хоч якесь уявлення мали про свою компетенцію, і не виставляли себе недолуго перед представником джерела влади, Вашим роботодавцем згідно з Конституцією України.

З повагою – Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід ЯКОВИШИН

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?