Про впровадження РРО на черговому семінарі

Днями в приміщенні ДПІ у м. Чернігові  відбувся черговий загальний семінар для платників міста. Фахівці інспекції  розповіли присутнім про   зміни, внесенні останніми законодавчими актами до Податкового кодексу України та законодавства щодо єдиного соціального внеску. Йшлося про нову систему електронного адміністрування ПДВ, сплату авансових платежів з податку на прибуток, особливості застосування понижуючого коефіцієнта  до ставки єдиного внеску, зміни в податковій звітності Податкового розрахунку №1-ДФ, порядок нарахування та сплати ресурсних платежів, військового збору  та по інших податках і зборах.

Під час заходу також були обговорені питання щодо деклараційної кампанії -2015, яка стосується кожного пересічного мешканця міста, у разі отримання ним  у 2014 році доходів, з яких не було сплачено податку.

«Відповідно до норм Податкового кодексу декларацію слід подавати до   контролюючого органу до 1 травня поточного року. Декларант зобов’язаний самостійно сплатити суму ПДФО, зазначену ним у декларації до 1 серпня року, що настає за звітним (граничний строк сплати ПДФО за 2014 рік – 31 липня 2015 року).  Для фізичних осіб, які мають право на податкову знижку за результатами минулого року та виявили бажання його реалізувати — строк подання декларації  упродовж 2015 року», — повідомила начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб інспекції Алла Супрун.

Особливу увагу приділили темі застосування реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання на спрощеній системі оподаткування. Роз’яснення з цього питання надав фахівець управління податкового та митного аудиту ГУ ДФС у Чернігівській області Дмитро Дрозд.

З 1 січня 2015 року в дію вступили зміни до Податкового кодексу України, згідно яких з 1 липня 2015 року платники єдиного податку третьої групи фізичні особи — підприємці (крім діяльності на ринках, продажу товарів дрібнороздрібної торгівельної мережі через засоби пересувної мережі) повинні всі готівкові розрахунки вести через електронні касові апарати, а з 1 січня 2016 року платники єдиного податку другої групи повинні при готівкових розрахунках використовувати РРО.

«Важливою складовою прийнятих змін щодо РРО є те, що суб’єкти господарювання, які до першого липня поточного року почнуть використовувати повністю оформлені та зареєстровані, опломбовані та переведені в фіскальний режим роботи електронні реєстратори розрахункових операцій звільняються від перевірок касової дисципліни до першого січня 2017 року. У підприємців є ще  час придбати, встановити та зареєструвати реєстратори розрахункових операцій. Але встановлення електронного касового апарату може зайняти значний проміжок часу, тому  варто  потурбуватися про все завчасно», — акцентував Дмитро Дрозд.

Не залишилися поза увагою і розгляд питань подання звітності засовами телекомунікаційного зв’язку, отримання безкоштовних ключів електронного цифрового підпису, своєчасної сплати податків і зборів.

Наприкінці зустрічі податківці надали вичерпні відповіді на запитання учасників семінару. У черговий раз представники бізнесу впевнилися, що відвідування подібних заходів, ініційованих податківцями міста, дозволяє уникнути непорозумінь і подвійного трактування законодавчих положень, поповнитися новою податковою інформацією.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернігові

 

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?