Про ситуацію навколо очисних споруд на річці Стрижень у Чернігові

15 лютого відбувся виконком Чернігівської міської ради, на якому погодили проект змін до Програми з поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2016—2017 роки.

Зміни стосувалися:

1. Збільшення фінансування будівництва пункту тимчасового утримання тварин на 2,3 млн грн (загальна сума проекту становитиме 6,5 млн грн).

2. Розроблення режиму експлуатації річки Стрижень за 110 тис. грн.

3. Збільшення суми за реконструкцію гідротехнічної споруди на р. Стрижень по вул. Героїв Чорнобиля на 3,3 млн грн (загальна сума проекту становитиме 7,4 млн грн).

Екологи мали зауваження тільки до третього пункту змін. Основним аргументом була науково обґрунтована послідовність дій з поліпшення екологічного стану Стрижня, де першочерговим заходом є будівництво локальних очисних споруд на основних випусках зливових вод у річку. Зараз там є спуск зливових вод без будь-якої попередньої очистки. Тобто відбувається постійне потрапляння у річку піску, нафтопродуктів, різних органічних забруднювачів, що призводить до цвітіння води, замулення, мору живих організмів.

Присутні на виконкомі екологи Дарина Сиропара та Олександр Федун наголошували, що ремонт гідроспоруди (дамби) дасть довготривалий очікуваний ефект тільки в разі усунення потрапляння забруднювачів до річки. Для значного покращення ситуації зі Стрижнем необхідно поставити локальні очисні споруду на декількох найбільших спусках зливових вод, найперше – в районі Чорториївського яру.

Та ситуація на разі склалася така, що кошторисний проект ремонту гідроспоруди є, хоча його необхідно корегувати, а з готових проектів локальних очисних споруд є тільки один – на Мар’їній рощі.

Отож, виконавчий комітет підтримав запропонований УЖКГ проект рішення без змін.

Члени виконкому, міський голова Атрошенко В.А. та начальник Управління ЖКГ Куц Я.В. публічно пообіцяли, що як тільки проекти на будівництво локальних очисних споруд будуть готові, всі вони підтримають рішення щодо виділення коштів на будівництво. Якщо коштів екологічного фонду Чернігова вистачати на це не буде, то кошти будуть взяті із бюджету розвитку міста, та все ж очисні споруди побудують.

Також на стан Стрижня негативно впливають врізки каналізації приватного сектору в річку. На мою думку, штрафування за несанкціоновані скиди не вирішить ситуацію загалом. Потрібно сприяти підключенню цих жителів до централізованого водовідведення.

Дарина Сиропара,

депутатка Новозаводської районної у місті Чернігові ради

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?