Про скасування відсотків за кредитами для військових. Поради юриста

Непоодиноким є випадки серед військових, які мають кредит в банках або іншій фінустановах щодо нарахування їм відсотків, штрафів, та пені тощо всупереч діючого законодавства. Тож як захистити свої права в такій ситуації, розповів чернігівський юрист Ярослав Хоменко.

Інформація за кредитом повинна бути доступною

Відповідним законодавством передбачено, що військовослужбовцям з початку, а саме з 18.03.2014 року, і до закінчення особливого періоду, який триває й наразі, а резервістам і військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

З огляду на вищезгадане, військові, які мають кредитні зобов’язання, мають право на встановлені законодавством пільги, зокрема і на звільнення від сплати відсотків за користування кредитом та від сплати штрафів і пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту. Проте банки та інші фінансові установи намагаються стягнути у будь-який спосіб з армійців не лише кредит, але й інші виплати.

— Останнім часом дуже багато суперечностей виникає з питань по картковим кредитам. Навіть після погашення тіла кредиту з’ясовується, що існує непогашена заборгованість за відсотками, певними штрафами, пенею тощо, хоча боржник звільнений від таких нарахувань. Навіть були випадки, коли тіло кредиту складало 500 гривень, а сума заборгованості з інших платежів — близько 90 тисяч гривень. В суді необхідно доводити необґрунтованість таких нарахувань банком, поряд з цим розуміти особливості у цих спорах, — повідомив заступник начальника відділу Чернігівського місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Хоменко.

Юрист зазначив, що починаючи з 2019 року є певна кількість напрацювань в судовій практиці, зокрема викладених у Постанові Великої Палати Верховного суду від 03.07.2019 року щодо умов надання кредитів.

— Мова йде про те, що позичальник має право знати не лише якусь обмежену інформацію за кредитом, що йому надається, але й загальну інформацію щодо стягнення всіх видів платежів, зокрема комісій, відсотків, штрафів тощо. І головне – ця інформація повинна бути доступною. Це в більшості випадків стосується тих вимог, коли особа ставить галочку і підпис під зобов’язаннями, а сам кредитний договір взагалі надрукований маленькими літерами і там дуже важко розібратися. Інколи навіть такі договори укладаються через офіційний сайт кредитної установи та без підпису і в таких випадках суди переважно ставали на бік клієнтів. Тому під час отримання таких кредитів треба бути дуже обережними, — розповів Ярослав Хоменко.

Тож, банки під час дії особливого періоду не мають право нараховувати відсотки, а у випадку нарахування – зобов’язані їх списати. Серед основних документів за наявності яких військовослужбовець має право вимагати від керівництва банку звільнення від певних сплат є наявність документів, які підтверджують проходження військової служби, зокрема це копія військового квитка з відміткою про перебування на службі, копія довідки про призов військовозобов’язаного, копія витягу з наказу або довідки про зарахування до списків військової частини тощо. Водночас пільги з погашення основного боргу по кредитній заборгованості, так званого тіла кредиту і пільги зі сплати комісій за кредитом – наразі чинним законодавством не передбачені.

— На практиці досить часто банки і кредитні установи подають не найкращим чином обґрунтовані позови з огляду на їх масовість, зокрема це відсутність повного пакету документів або такі документи надані не вчасно. Військовослужбовець може навіть і не знати про судове засідання, особливо, коли він виконує завдання в районі проведення АТО/ООС, адже повістки надходять за місцем його проживання і суди виносять в таких випадках заочні рішення, без участі боржників і на користь банків. Такі рішення судів про стягнення грабіжницьких відсотків та штрафів на користь кредитних установ є можливість переглянути у визначених законом випадках, а в подальшому і скасувати, — зауважив Ярослав Хоменко.

Подолання спротиву банків та фінустанов щодо відновлення порушених прав

Якщо у військового, що має кредит, виникають певні сумніви щодо нарахувань, він може звернутись до банку з вимогою провести звірку зобов'язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо. В разі відсутності інформації щодо списань, передбачених законодавством, надається заява про звільнення від сплати процентів, штрафів, страхових платежів по кредиту, а також про надання кредитних канікул, якщо такі передбачені кредитним договором.

Подальшим кроком може бути звернення до голови правління банку з аналогічною заявою, де наведено відомості про попереднє листування з банком.

Коли і ці важелі впливу не дають позитивного результату – треба звернутися до суду з позовом до банку. В якості заходів забезпечення такого позову необхідно викласти вимогу до суду щодо тимчасового припинення нарахування платежів за кредитним договором.

— В якості прикладу хочеться навести те, що певні банки проводять подвійну процедуру стягнення відсотків та штрафів за кредитами, тим самим порушуючи законодавство. Інколи сума таких нарахувань в декілька разів більша ніж сам кредит. Тут треба розрізняти те, коли банк сам звернувся до суду аби стягнути певні кошти і коли військовий бажає скасувати нараховані йому додаткові платежі за кредитом. Також мають місце випадки, коли інші фінустанови, зокрема і кредитні спілки намагаються стягнути кошти через так званих колекторів шляхом залякування щодо опису власного майна або звернення з відповідним позовом до суду. В багатьох випадках ці особи взагалі не мають на це ніяких правових підстав, — каже вищезгаданий правник.

Головне в таких справах – це вчасно звернутися за допомогою до юристів та надати документ, що підтверджує певний період проходження військової служби. Решта питань вже вивчаються в порядку розгляду справи індивідуально.

— Нещодавно була у нас справа, коли з військового, який є водночас і учасником бойових дій банк намагався стягнути борг близько 100 тисяч гривень за користування кредитною карткою. Нам вдалося за рішенням суду цю суму зменшити майже втричі, підкреслив Ярослав Хоменко.

Як зазначив юрист, проблематичними наразі залишаються питання щодо виплати іпотечних кредитів на житло, що знаходиться на тимчасово окупованій території і в багатьох випадках суди стягують заборгованість за такими кредитами, хоча позичальники і не мають можливості користуватися ними. Вже були запропоновані законодавчі ініціативи щодо вирішення цього питання, проте підтримки вони допоки не знайшли.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?