Про роботу Бюро правової допомоги розповіли у Чернігові

4 вересня 2018 в Чернігівському прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція «Успішні практики дворічної роботи Бюро правової допомоги».

У заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського МЦ з надання БВПД Володимир Бобруйко, керівник Ріпкинського бюро правової допомоги Олександр Гаан, юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Ірина Бірюк та клієнтка, яка отримала безоплатну правову допомогу.

«Для того, щоб більш докладно зрозуміти поетапність роботи системи безоплатної правової допомоги на Чернігівщині потрібно зазначити, що з 1 січня 2013 року така допомога надається у кримінальному процесі, забезпечуючи рівний доступ до правосуддя затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим особам. Цю послугу забезпечує Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області», — розпочала свій виступ Ірина Протченко.

Як зазначила Ірина Протченко, з 1 липня 2015 року відбувся новий етап розбудови системи – в Чернігівській області запрацювали 3 місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у місті Чернігів, Мена та Ніжин, які забезпечують доступ до такої допомоги у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб у цивільних та адміністративних справах.

З 1 вересня 2016 року на Чернігівщині розпочали роботу 19 новостворених відділів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – бюро правової допомоги. Всі кандидати на посади начальників та заступників начальників проходили конкурсні відбори.

Робота Бюро спрямована, насамперед, на посилення правової спроможності громад, забезпечення рівного доступу кожного громадянина до безоплатної правової допомоги.

Основними завданнями, які виконують бюро правової допомоги, є:

— правопросвітництво;

— надання безоплатної первинної правової допомоги (правові інформації та консультації);

— забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів в суді, складання документів процесуального характеру);

— забезпечення доступу до електронних сервісів Мін’юсту.

Ірина Протченко розповіла, що за ці 2 роки роботи до Бюро за правовою допомогою звернулося 21 877 осіб. До суду було направлено2 236 справ, з них у 520 справах інтереси клієнтів представляли штатні працівники Бюро правової допомоги.

Відбулося 1 082 виїзних консультаційних пунктів, під час яких клієнти мали змогу отримати допомогу на дому, на робочих місцях та закладах тимчасового проживання. А також постійно проводять вуличні інформування населення про безоплатну правову допомогу.

Працівниками місцевих центрів 332 особам надано доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції.

З моменту роботи Бюро працівники місцевих центрів провели 1 629 правопросвітницьких заходів.

Працівники Бюро правової допомоги постійно проходять навчання та підвищення своєї кваліфікації. Велику роль цьому можна відвести співпраці з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини, які сприяють таким заходам.

Також у плідній співпраці з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини були проведені спільні виїзні прийоми громадян  з вирішення проблемних питань у сфері захисту прав землевласників та землекористувачів. Саме такі заходи відбувалися на базі Бюро правової допомоги.

Далі тему продовжив директор Чернігівського МЦ з надання БВПД Володимир Бобруйко. Він підкреслив, що згідно Конституції України кожен має право на правову допомогу.

Але нерідко трапляється так, що отримання такої допомоги здається людині недоступним, оскільки коштує дуже дорого.

Державою передбачені випадки, коли правова допомога надається безоплатно.

Як було зазначено, безоплатна первинна правова допомога (зокрема, надання правової інформації, надання консультацій і роз'яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру) надається усім особам, а безоплатна вторинна правова допомога (здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами,складення документів процесуального характеру) особам, визначеним законом (зокрема, особам у яких дохід не перевищує суму двох прожиткових мінімумів доходів громадян 1841×2=3682 грн., інвалідам, у яких розмір пенсії або допомоги, що призначається замість пенсії не перевищує суму двох прожиткових мінімумів доходів громадян 1435×2=2870 грн., дітям, учасникам бойових дій, внутрішньопереміщеним особам, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі).

            Найчастіше для отримання безоплатної первинної правової допомоги до Бюро звертаються з наступних питань:

— щодо порядку зняття з реєстрації місця проживання (дане питання регулюється нормами ст. 405 Цивільного кодексу України, ст. 71, 72 Житлового кодексу України);

щодо порядку призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (дане питання регулюється нормами постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року № 189);

— щодо розміру судового збору та звільнення від його сплати (дане питання регулюється нормами Закону України «Про судовий збір», зокрема ст. 4, 5 Закону);

— щодо порядку отримання субсидії на житлово-комунальні послуги (питання регулюється нормами Положення про порядок призначення субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року № 848 (із змінами);

— щодо порядку оформлення договору дарування;

— щодо порядку проведення перерахунку пенсії;

            — щодо порядку спадкування за законом;

            — щодо порядку укладення договору оренди земельної ділянки (земельного паю);

            — щодо встановлення факту належності правовстановлюючого документа;

— щодо виконання судових рішень по стягненню аліментів та в частині заміни сторони виконавчого провадження;

— щодо оскарження дій МСЕК по встановленню групи інвалідності;

— щодо оскарження дій Пенсійного фонду України по перерахунку, донарахуванню, перерахуванню розміру пенсій;

— щодо припинення дії контракту та звільнення з лав Збройних сил України;

— щодо порядку надання виплат особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

— щодо особливостей виконання рішень суду про стягнення коштів з державного органу;

— щодо порядку збільшення, зменшення розміру аліментів;

— щодо порядку скасування державної кадастрової реєстрації земельної ділянки та скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно;

— щодо порядку встановлення факту, що має юридичне значення. 

            Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги до Бюро найчастіше звертаються з наступних питань:

— щодо стягнення аліментів на утримання дитини;

— щодо зміни розміру аліментів;

— щодо розірвання шлюбу;

— щодо визнання права власності на майно в порядку спадкування;

— щодо заміна сторони виконавчого провадження;

— щодо скасування державної кадастрової реєстрації земельної ділянки та скасування речових прав на нерухоме майно;

— щодо стягнення заборгованості за кредитним договором;

— щодо перерахунку та виплати щорічної грошової допомоги на оздоровлення громадянам, які постраждали від ЧАЕС;

— щодо встановлення факту, що має юридичне значення (встановлення факту родинних відносин між фізичними особами;реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті);

— щодо надання додаткового строку для прийняття спадщини;

— щодо зобов'язання ГУПФУ у Чернігівській області здійснити перерахунок пенсії;

— щодо визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування;

— потерпілі у кримінальному провадженні. 

Керівник Ріпкинського бюро правової допомоги Олександр Гаан розповів, що безпосередньо сам складав позовну заяву та представляв в Ріпкинському районному суді інтереси суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу клієнтки.

Клієнтка звернулася до Управління соціального захисту населення Ріпкинської РДА, з проханням призначити їй компенсацію проїзду як особі віднесеної до 1-ї категорії громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Однак УСЗН Ріпкинської РДА надало письмове повідомлення № 05-10/6477 від 15.12.2016 року в якому зазначається, що через відсутність фінансування Управління не має можливості відшкодовувати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, вартість проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом особам, які віднесені до категорії 1 та 2, за заявами, які подані після внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 року № 936, якими виключено абз.1, 2 п.13, які передбачали відшкодування вартості проїзду, не дивлячись на те, що право на зазначену компенсацію передбачено нормами Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Керівник Ріпкинського бюро правової допомоги Олександр Гаан зібравши всі необхідні документи по справі, подав позовну заяву про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

Ріпкинський районний суд Чернігівської області 24 липня 2017 року вирішив позовні вимоги задовольнити, зобов'язати Управління соціального захисту населення Ріпкинської районної державної адміністрації виплатити компенсацію вартості квитків на проїзд за 2016 рік та стягнути з Управління соціального захисту населення Ріпкинської районної державної адміністрації 300 грн., в якості відшкодування моральної шкоди.

Свій приклад отримання безоплатної вторинної правової допомоги розповіла клієнтка Олена Юрнюк.

В лютому 2018 року помер її батько, факт родинних відносин між ними підтверджується копією свідоцтва про народження.

Під час шлюбу батьки позивача вступили до об'єднання житлово-будівельних кооперативів та придбали чотирьох кімнатну квартиру.

Батько позивачки заповіт не залишив, а тому позивач має право на спадкування його майна за законом як спадкоємця першої черги.

Позивачка звернулася до нотаріальної контори з питання прийняття спадщини, проте в процесі оформлення документів виявилося, що оскільки право власності на квартиру не зареєстроване, позивачу потрібно звернутися до суду з відповідним позовом.

Адвокат Оксана Чикиливська в інтересах позивача звернулась до суду з позовною заявою до Чернігівської міської ради про визнання права спільної сумісної власності на квартиру в порядку спадкування.

Новозаводський районний суд м. Чернігова 02 березня 2018 року вирішив позов до Чернігівської міської ради задовольнити, визнати право власності на ¼ частину квартиру в порядку спадкування за законом після смерті її батьки. 

Нагадаємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (контакти) та їх структурних підрозділів (бюро правової допомоги), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?