Про права засуджених говорили на міжнародній конференції

«Права і свободи людини та їх забезпечення в умовах несвободи». Резонансна міжнародна конференція на таку тему відбулася в Академії Державної пенітенціарної служби.

Від обговорення до підписання 

Понад 60 провідних науковців із різних куточків України та закордону, а всього більше тисячі учасників зібралися разом у великій залі засідань обласної ради, а потім – в Академії Державної пенітенціарної служби на важливу науково-практичну конференцію «Права і свободи людини та їх забезпечення в умовах несвободи». Таким чином, Чернігівщина та Академія ще раз підтверджують, що є центром наукової думки у правовій галузі.

Цікаво, що на конференції виступали і відомі науковці, й практики різних структур та всіх трьох гілок влади, тобто законодавчої (депутати Верховної Ради), виконавчої (правоохоронці і ДКВС) і судової (Конституційний Суд). Тож головне – ось такий чудовий обмін досвідом і ефективні контакти між науковими колами різних структур та недержавних організацій.

Крім того, Академія Державної пенітенціарної служби підписала договори про співпрацю з представниками Конституційного суду України та Сумським державним педагогічним університетом імені А. С. Макаренка і меморандуми про співпрацю з трьома правозахисними громадськими організаціями.

Голова організаційного комітету конференції – ректор Академії Державної пенітенціарної служби, доктор педагогічних наук, заслужений працівник освіти України Олексій Тогочинський.

У підсумковому документі, котрий оприлюднив перший проректор Академії, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Олійник, учасники конференції застерігають: реформа пенітенціарної системи України відбувається в умовах безпрецедентного зростання злочинності й криміналізації суспільних відносин. Їх причиною стали не тільки негативні політичні та соціально-економічні фактори, наслідки агресії Російської Федерації проти України, а й нездатність органів державної влади протиставити цим факторам виважену державну економічну, соціальну, правову політику та належний організаційно-правовий механізм її реалізації на всій території країни, у тому числі у сфері безпосереднього захисту прав і законних інтересів громадян, зокрема в умовах несвободи.

Тому учасники конференції звернули увагу на вирішення цілого комплексу питань щодо правових та психолого-педагогічних засад підготовки здобувачів вищої освіти, функціонування органів і установ виконання покарань, дотримання безпеки, прав і свобод засуджених та персоналу тощо.

Перспективи

Я спілкувався з багатьма науковцями, і всі вони – дуже високої думки про організацію такої масштабної конференції в нашому Чернігові. Зокрема, головний науковий співробітник Науково-дослідного інституту Національної академії прокуратури України, доктор юридичних наук, професор Павло Сердюк цілком задоволений своєю участю в конференції та спілкуванням із колегами. І на його переконання, Академія Державної пенітенціарної служби має великі перспективи!

Про свої враження від конференції розповідає помічник ректора Академії Державної пенітенціарної служби з наукової та науково-методичної роботи, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Тетяна Денисова.

– Тетяно Андріївно, мені дуже сподобався Ваш виступ на цій конференції, тож я хочу донести Ваші напрочуд цікаві, такі небайдужі міркування до наших читачів. Почнемо з того, що навіть назва конференції – незвичайно оригінальна!

– Назва конференції і сама конференція – невипадкова. Тому що з моменту народження кожна людина – вільна, але всі ми знаходимося в умовах відносної несвободи. Бо кожен із нас об’єднаний в родинні, громадські, суспільні зв’язки, держава залучає нас до тих чи інших питань тому конференція має назву не просто однобоку, а ми говорили щодо філософського визначення: що таке несвобода для кожного з нас? І головне: чи ми можемо дозволити собі зменшити частину своєї свободи для того, щоб перебувати в безпеці.

Повністю інтерв`ю за посиланням:

З понад 56 тисяч людей у місцях позбавлення волі – 1532 жінки

Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?