Про особливості гідрометеорологічних умов січня на Чернігівщині

Січень цього року характеризувався здебільшого підвищеним температурним режимом з частими опадами, часом поземком, туманами, утворенням ожеледі, паморозі, налипанням мокрого снігу. Протягом більшого часу місцями на дорогах зберігалась ожеледиця. Період похолодання спостерігався 6-8 січня, коли середньодобові температури повітря виявилися на 3-9° нижчими за багаторічні показники.

Сніговий покрив руйнувався й утворювався знову, але на кінець місяця не зберігся.

Ґрунт станом на 31 січня промерз на 23-55 см, верхній шар відтанув на 1-4 см.

Середньомісячна температура повітря у січні склала 1-3º морозу, на 5-6° вища середніх багаторічних значень. Максимальна температура повітря підвищувалась до 6-10º тепла, мінімальна знижувалась до 20-23º морозу. Протягом місяця відмічалось 13-17 днів з відлигами.

За останні 40 років спостережень дещо подібним січень був у 1983 році.

Опадів за місяць випало 38-60 мм (85-146 % від норми).

Тумани, поземок, налипання мокрого снігу, утворення ожеледі, паморозі, збереження на дорогах ожеледиці часом ускладнювали роботу енергетиків, зв'язківців, транспортників та служб комунального господарства.

Озимі протягом місяця знаходилися у стані зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих 7-8 січня знижувалась до 9-14º морозу і могла створювати загрозу перезимівлі слаборозвинених з осені посівів озимих зернових культур та озимого ріпаку.

На великих річках області спостерігається зимова межінь. Протягом місяця відмічались  незначні добові коливання рівнів води.

На р. Десні біля м. Чернігова рівень води за місяць зріс на 38 см і на 31 січня  склав 204 см над нулем поста. На річці спостерігається неповний льодостав, закраїни.

Руслан ОВСЄЄНКО, начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?