Про любов, що дає сили вижити, розповіли й показали чернігівцям

«Чернігівське відлуння». День четвертий.

Кожна історія про кохання не схожа на інші, а надто якщо вона оповідається зі сцени, висвітлюючи найтонші порухи душі, торкаючись найболючіших спогадів. Такими несхожими за сюжетом, але однаковою мірою проникливими й одухотвореними були розповіді героїнь обох вистав, показаних у цей день, про зустріч зі своїм Коханням, яке переінакшило все їхнє життя.

Емоційно-вибуховою, нестримно-поривчастою і відвертою була вірменська актриса Сусанна Багдасарян-Фліс у своїх спогадах про світлу зустріч зі своїм коханням, про складні стосунки між двома люблячими людьми, про незагоєну роками пекучу рану в душі, полишену розривом зі своїм коханим. Але героїня її вистави «Я жити хочу» виявляє достатньо сили і стійкості, щоб не просто вижити вдалині від рідної країни, рідної мови, рідних людей, а зберегти свою особистість, залишитися вірною собі і своїй любові до високого мистецтва театру.

Бурхливі оплески захоплених глядачів були в нагороду обдарованій вірменській актрисі за яскраве, чуттєве виконання цієї схожої на сповідь моновистави, а також вручення диплому учасника Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння-2».

А ввечері на великій сцені театру потужна у своїй внутрішній стриманості і водночас промовисто-хвилююча гра білоруської актриси Олени Дудич буквально приголомшила глядацьку залу оповіданням про жахливі картини вірменських погромів у Баку в 1990 році. Розповідь героїні вистави Маргарити про свою чисту любов до азербайджанського хлопця Абульфаза вражала моторошними контрастами з оточуючими подіями, які зруйнували і віру в людяність, і мрії про щасливе сімейне життя… І тільки велика сила любові дала змогу вижити в тих нелюдських обставинах, дати життя дитині і не зрадити своєму світлому коханню.

Моновистава білоруського лауреата Нобелевської премії Світлани Алексієвич у творчому прочитанні і талановитому виконанні Олени Дудич справила глибоке враження на чернігівських глядачів. Букети квітів і невщухаючі овації зворушених до глибини душі шанувальників були красномовним додатком до врученого їй диплому учасника Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння-2».

На завершення ведучі анонсували спектаклі останнього фестивального дня та запросили театралів до перегляду моновистав «Квіти для Елджернона» у виконанні молдавського актора Олексія Штирбула та «Я чекаю на тебе, коханий» у виконанні литовської артистки Іоланти Пуоденайте, показ яких відбудеться відповідно о 16.00 та 19.00 годині.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?