Про літню заборону на ловлю раків

Чернігіврибоохорона нагадує: з 1 серпня до 15 вересня включно (в період другої линьки) забороняється будь яка ловля раків у водоймах Чернігівщини.

раки заборонаЯк прокоментувала головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області Валентина Бойправ, у всі періоди життя раки або линяють, або готуються до чергового линяння. Воно повязане з ростом цих тварин і полягає в скиданні твердих покровів. Про наближення линьки можна здогадатися з матового відтінку панцира, його боки при цьому легко продавлюються пальцями.

Сама линька відбувається в норах, під корчами, між стеблами підводних рослин, переважно в ночі.

Линька триває, як правило, кілька хвилин, але іноді цілу добу. Доти, поки новий панцир не затвердіє, рак росте. Це триває 1-1,5 місяця. Ось саме в цей період і забороняється ловити раків.

Чернігіврибоохорона нагадує, що за порушення правил рибальства настає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 34 грн до 170 грн, за грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову) — від   340 грн до 680 грн.

А також, за кожен екземпляр виловлених раків в період заборони, прийдеться сплатити нанесені збитки у розмірі 25,5 грн.

Велике прохання до громадян не нехтувати даною забороною, адже відновити запаси раків у водоймах набагато важче, ніж зберегти.

Чернігіврибоохорона

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?