Про Корюківську трагедію дізналися у Львові

002Про Корюківську трагедію у Львові дізналися на відкритті виставки «Українська Друга світова». 

У Львові, місті, яке одне з перших в Україні ще у 1939 році потрапило у вир світового протистояння – до 70-річчя завершення Другої світової війни Інститут національної пам’яті представив український вимір тієї війни.

Виставку «Українська Друга світова» експонували 10–13 вересня 2015 року на площі Ринок. На 24 стендах представили унікальні фото і факти, що розкривають участь українців у боротьбі на всіх фронтах війни від Атлантики до Тихого океану та в рухах Опору.

003

004

001Окремий планшет присвячено Корюківській трагедії, найбільшому у Другій світовій війні в Європі (1939–1945) нацистському злочину повного знищення карателями населеного пункту разом із майже 7 тис. мирними жителями – мешканцями містечка. Для його підготовки використані матеріали і документи з фондів центральних архівів і Корюківського історичного музею, результати досліджень цього музею спільно з чернігівськими і київськими істориками, фахівцями Українського інституту національної пам’яті.

Також привертає увагу, що у планшеті про радянських партизан використані документи і світлини Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, що стосуються постаті Олексія Федорова та Чернігово-Волинського з’єднання.

Вуличну експозицію відкрили за участі Голови Інституту національної пам’яті, одного з авторів виставки Володимира В’ятровича та міського голови Львова Андрія Садового, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, авторів виставки істориків Сергія Громенка, Максима Майорова, Василя Павлова (Український інститут національної пам’яті), Ігоря Бігуна (Центр досліджень визвольного руху), Лариси Зарічняк.

Друга світова війна – найбільший збройний конфлікт в історії людства. Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Вона почалася 1 вересня 1939 р. з нападу нацистської Німеччини на Польщу.

Проти Німеччини виступили Велика Британія та Франція. СРСР атакував Польщу спільно з Німеччиною, а після початку 22 червня 1941 р. німецько-радянської війни опинився у лавах Союзників. 7 грудня 1941 р. Японія почала агресію на Тихому океані.

Поступово до Об’єднаних Націй приєдналися більшість держав світу, у тому числі США і Китай.

8 травня 1945 р. капітулювала Німеччина, а 2 вересня 1945 р. війна завершилася капітуляцією Японії. Символічно, що саме українець – генерал Кузьма Дерев’янко поставив підпис від імені СРСР на фінальному документі війни.

Голова Українського інституту національної пам’яті наголосив: «Але якщо стежити російськими мас-медіа, складається враження, що Друга світова війна ніколи не закінчувалася. Що страшна загроза фашизму досі висить над світом, тільки її епіцентр перемістився з Берліна до Києва.

Мова російської пропаганди переповнена словами, запозиченими із термінології пропаганди Другої світової війни: фашисти – ті, хто біля влади в Києві, карателі – українська армія, пособники – ті, хто підтримують українську владу.

Ці слова апелюють до міфів, які досі лишаються в свідомості багатьох. На жаль, ця стара радянська пропаганда продовжує діяти і багато людей не тільки в Росії, але й в Україні їй вірять. Саме на ці стереотипи опирається Путін, проводячи агресію проти України.

Тому доки в свідомості українців існуватимуть міфи, зокрема пов’язані з Другою світовою, до тих пір ними будуть маніпулювати і нас розколювати. Щоб спростовувати ці небезпечні міфи, Українським інститутом національної пам’яті підготовлено цю виставку».

Міський голова Львова Андрій Садовий на відкритті подякував за можливість пропустити через себе, що таке війна.

«Дай Бог, це дасть нам розум діяти таким чином, щоб на нашій землі війни не було, щоб біда, яка сьогодні є на сході нашої держави, зробила нас сильнішими і ми перемогли. Щоб ми цю гідру вигнали з нашої землі», – сказав мер Львова.

Виставка «Українська друга світова війна» підготовлена Українським інститутом національної пам’яті у партнерстві з Центром досліджень визвольного руху.

Авторський колектив: Ігор Бігун, Сергій Бутко, Володимир В’ятрович, Сергій Громенко, Лариса Зарічняк, Максим Майоров, Василь Павлов, Вікторія Яременко.

Дизайн: Ольга Сало. Мапи: Дмитро Вортман.

Олександр Майшев з використанням матеріалів «Історичної Правди»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?