Про комфорт у маршрутках і тарифи на пасажирські перевезення

16 березня зранку у Чернігові пасажирам довелося довгенько чекати на зупинках прибуття транспорту. Виявилося, що на більшості маршрутах познімали кілька автобусів. Наприклад, на маршрутах 8 та 11 вийшло лише по чотири, в той час як зазвичай  - утричі більше.

Але на відміну від маленьких «Дельфінів» та «ГАЗелів», цього дня курсували хоч і значно з більшим інтервалом, трохи комфортніші «Богдани». Маленькі маршрутки в цей день залишалися стояти в автопарках.

Така рокіровка-комбінація свідчить про те, що все ж таки незабаром чернігівцям доведеться користуватися маршрутними таксі (автобусами) удвічі дорожче. Не випадково громадські активісти, після оприлюднення міською радою інформації щодо підвищення тарифів на проїзд, почали били на сполох, бо якщо ціни на перевезення зростатимуть, то чому якість обслуговування  пасажирів повинна бути незадовільною?

Автобус ЧАЗ-А074 "Чорнобривець" Чернігівського автозаводу
Автобус ЧАЗ-А074 «Чорнобривець» Чернігівського автозаводу

У свою чергу компанії-перевізники, які зменшили у Чернігові 16 березня кількість автобусів на маршрутах через збитковість перевезень (за їх твердженням), очікують від місцевої влади рішення про підвищення цін на проїзд пасажирів.

Як стало відомо, в даний час проект рішення про підвищення тарифів проходить регуляторну процедуру.

В управлінні транспорту та зв'язку Чернігівської міськради вважають, що такий крок є вимушеним через значне подорожчання палива та запчастин і невідповідності діючих тарифів за проїзд витрат.

За даними управління транспорту та зв'язку Чернігівської міської ради маршрутна мережа у Чернігові налічує 44 автобусних маршрути протяжністю 368,5 км і 9 тролейбусних маршрутів протяжністю 104,6 км. Автобусні маршрути, згідно з укладеними договорами, обслуговують 14 перевізників. Зазвичай на маршрутах працюють 135 автобусів середньої місткості(це в основному «Богдан» та «ПАЗ») та 220 автобусів малої місткості («Дельфін» та переобладнані на місцевому автозаводі «Рута» автомобілі ГАЗель).

За інформацією управління, саме 16 березня на міські маршрути виїхали 188 автобусів середньої та малої місткості замість 355.

маршрутки

Нагадаємо, що у проекті рішення Чернігівської міськради пропонується збільшити вартість проїзду в Чернігові в тролейбусах з 1,5 грн до 2 грн, в автобусах, що працюють у звичайному режимі, з 2,5 грн до 3,5 грн, а в автобусах, що працюють в режимі маршрутного таксі, з 2,5 грн до 4 грн.

Чи то за збігом обставин, чи навмисно так зроблено із заміною автобусів малої місткості на більші, але саме цього дня Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк провів селекторну нараду з керівниками областей, де окрім інших питань, розглядалася і проблема пасажирських перевезень.

У цій нараді взяв участь не лише  виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, а й керівники галузевих служб обласної влади.

Як повідомили в прес-службі Чернігівської обласної держадміністрації, Глава Уряду підкреслив, що питання безпеки пасажирських перевезень стоїть надзвичайно гостро: сьогодні внаслідок зіткнення вантажного автомобіля з пасажирським автобусом на трасі в Полтавській області загинули семеро людей, дев’ять – важко поранені.

Вантажівка та пасажирський автобус, які потрапили в трагічну ДТП на Полтавщині, не мали відповідної технічної документації і були переобладнані без дозвільних документів.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності того, аби транспортні засоби, що здійснюють пасажирські перевезення, відповідали європейських стандартам.

Глава Уряду доручив головам облдержадміністрацій терміново зібрати керівників автотранспортних підприємств, які здійснюють пасажирські та вантажні перевезення, для того, аби протягом двох тижнів вони перевірили технічний стан автомобілів.

— Повинна бути чітка дисципліна в технічному стані транспортних засобів і фізичному стані водіїв, — наголосив Арсеній Яценюк.

Він також доручив «Укравтодору» невідкладно використати передбачені Урядом у Державному бюджеті близько мільярда гривень на ремонт доріг, а також наголосив на необхідності контролю за використанням цих коштів.

Прем’єр-міністр дав доручення внести на розгляд Уряду України питання про дисциплінарну відповідальність посадових осіб, винних у невиконанні доручень Уряду щодо цивільного захисту громадян і посиленої боротьби з терористичною загрозою.

Арсеній Яценюк звернувся до керівників ОДА, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій:

— Повний контроль на територіях. Завершення інвентаризації всіх споруд цивільного захисту. Фінансування і придбання лікарських засобів і медичних препаратів.

Глава Уряду наголосив на необхідності забезпечити у всіх областях України роботу системи екстреної допомоги населенню «112», яка наразі успішно працює в Харкові та Львові:

— Ситуація вкрай складна. Російські терористи і Росія відступати на даному етапі не збираються. І це вимагає відповідальності і організованості від усіх нас. Це вимагає від Міністерства оборони і Генерального штабу приведення до повної бойової готовності Збройних Сил країни. Це вимагає від Служби з надзвичайних ситуацій, кожного керівника в області роботи по забезпеченню цивільного захисту громадян. Це вимагає від Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України і всієї правоохоронної системи боротьби з тероризмом і переслідування кожного, хто зазіхає на життя українців і українську незалежність, — підкреслив Арсеній Яценюк.

Якраз сьогодні, 16 березня, мені довелося кілька разів проїхатись автобусними маршрутами 11,8, 31,30. На перших двох маршрутах знаходилися статисти-агенти, які фіксували пасажиропотік. І кілька разів помітив, як кондуктори говорили «статистам», скільки треба фіксувати (записувати) пасажирів, які заходили на зупинках. На вулиці Пухова, наприклад, зайшло шість людей, а кондуктор сказала «контролеру», щоб той писав — чотири, біля «Пожтехніки» зайшло в автобус п`ять пасажирів, а кондуктор показала на пальцях статисту, щоб той нотував тільки три... Аналогічні дії були помічені і в зворотному напрямку.

Очевидно, що таким способом перевізник (а, може, й ще хтось) таким шляхом хоче зменшити кількість пасажирів для подальших махінацій у нефіксованому прибутку!  Якщо, скажімо, у першому випадку приховали 32,6 відсотка (4:6) пасажирів, а в другому — 40 (3:5), то виходить, що приблизно від тридцяти до сорока відсотків може бути прихована виручка від здійснення пасажирських перевезень.

У такому разі для ефективного контролю необхідно ще й здійснювати негласний контроль за діяльністю компаній-перевізників стосовно пасажирських перевезень...

Сергій ПРАВДЮК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?