Президент відкликає скандальний законопроект щодо децентралізації

Законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 буде знятий з розгляду — повідомили в Асоціації міст України.

Таке рішення ухвалено після переговорів з главами парламентських фракцій і груп, а також консультацій з Президентом.

Зокрема, Давид Арахамія — голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді  сказав:

«...ми вирішили зараз це питання зняти з розгляду і доопрацювати його разом з колегами з інших фракцій для того, щоб знайти компромісну позицію, в тому числі, попрацювати з Асоціацією міст України, знайти компромісну ситуацію і після того виносити законопроект в зал».

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан зазначив, що АМУ вітає рішення Президента та парламентської фракції.

«Асоціація міст України як безпосередній учасник та прибічник реформи місцевого самоврядування готова негайно долучитися до напрацювання змін до Конституції. Головна мета – законодавчо закріпити здобутки реформи місцевого самоврядування, щоб воно мало достатньо повноважень та ресурсів для забезпечення комфортного і благополучного життя людей. Адже спроможні громади є запорукою сильної держави».

Нагадаємо, законопроект змін до Конституції щодо децентралізації №2598, поданий 27 грудня 2019 року на заміну проекту від 13 грудня, як і попередній, викликав «хвилю» збурення  у суспільстві. Про це ми писали тут: Голови громад Чернігівщини проти такої децентралізації.
9 січня Асоціація міст України висловила позицію категоричної не підтримки оновленого 27.12.2019 тексту законопроекту змін до Конституції №2598. 11 січня АМУ поширила інфографіку  та закликала парламент відхилити цей законопроект, що дозволить провести належне обговорення.

13 січня лідери громад та незалежні експерти у сфері місцевого самоврядування і децентралізації виступили з Другою спільною заявою щодо загроз, які містяться в проекті змін до Конституції України, і закликали народних депутатів України не голосувати за нього.

15 січня зарубіжні партнери, які усі ці роки підтримували реформу місцевого самоврядування в Україні, висловили консолідовану позицію щодо недопустимості внесення до Конституції змін, які не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування та порушують демократичні процеси. Міжнародна спільнота фактично виступила на підтримку вимог органів місцевого самоврядування і АМУ, експертів і науковців щодо необхідності проведення широкого обговорення та консультацій.

16 січня Президент України Володимир Зеленський вирішив відкликати проект закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації.

За повідомленням Чернігівського РВ АМУ Офісу реформ у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?