Прес-конференція та виставка до 40-річчя Української гельсінської групи

7 листопада, 40-річчя Української гельсінської групи: прес-конференція та виставка документів Національного архівного фонду України.

"Кожна людина має право на свободу переконань i на вільне їх виявлення…” (стаття 19 Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р).

Ці слова у 1976 році стали життєвим кредо для Миколи Руденка, Олеся Бердника, Петра Григоренка, Івана Кандиби, Левка Лук’яненка, Мирослава Мариновича, Миколи Матусевича, Оксани Мешко, Ніни Строкатої, Олекси Тихого – засновників Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Цього року ми відзначаємо 40 років із дня заснування Української гельсінської групи — першої української правозахисної організації.

Програма заходів розпочинається 7 листопада з прес-конференції.

Час: 11.00

Місце: Національне інформаційне агентство “Укрінформ” (вул. Б. Хмельницького 8/16).

Учасники:

Левко Лук’яненко — один із засновників Української гельсінської групи, дисидент, політв’язень

Василь Овсієнко  -  член УГГ, політв’язень, публіцист, історик дисидентського руху

Раїса Руденко — дружина одного із засновників УГГ Миколи Руденка

Володимир В’ятрович  - Голова Українського інституту національної пам’яті

Йосиф Зісельс — член УГГ, дисидент, український громадський діяч

Акредитація для ЗМІ на місці.

Окрім того, 7 листопада відбудеться відкриття виставки документів Національного архівного фонду України “Кожна людина має право на свободу”, що презентується Державною архівною службою України та державними архівами.

Час: 13.00

Місце: Центральний державний архів громадських об’єднань України (вул. Генерала Алмазова, 8).

Архіви оприлюднюють документи про боротьбу Української гельсінської групи за права і свободи українців впродовж 1976—1988 років.

До виставки увійшли документи із фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного архіву зарубіжної україніки, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України та Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Ці світлини, листи, звернення та повідомлення допомагають краще зрозуміти ті завдання, які ставили перед собою члени УГГ; усвідомити каральні методи, якими Комуністична партія боролася з гельсінським рухом в Україні; а також вдивитися в обличчя учасників тих подій, яким вистачило сміливості відкрито заявити на весь світ про порушення радянським тоталітарним режимом основних прав людини.

Під час відкриття виставки також буде демонструватися відеодобірка кінодокументів із фондів архіву.

Виставка триватиме упродовж тижня, з 8 до 15 листопада, вхід вільний.

Акредитація для ЗМІ:

Світлана Власенко (тел.: 067 500-98-56, 044 285-74-05)

 

Інформаційні матеріали про заснування українського гельсінського правозахисного руху за посиланням.

Програма заходів до відзначення 40-річчя Української гельсінської групи за лінком. Звертаємо Вашу увагу, що програма оновлюється, тож слідкуйте за змінами на сайті та у соціальних мережах Українського інституту національної пам’яті.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?