Право на житло можна не втратити, якщо є поважні причини

Юридична практика. Щодо окремих аспектів визнання особи такою, що втратила право користування житлом, консультацію надає заступник начальника відділу Городнянського бюро правової допомоги (Чернігівська область) Тетяна Костюкова.

Відповідно до статті 405 Цивільного кодексу України члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Перелік осіб, які є членами сім’ї власника житла визначає стаття 64 Житлового кодексу України. Так зокрема, до членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо особи, зазначені вище, перестали бути членами сім'ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов'язки, як наймач та члени його сім'ї.

Варто звернути увагу, що норма про визнання особи такою, що втратила право користування житлом може бути реалізована за наявності двох обов’язкових складових, які повинні бути доведені сторонами в сукупності під час судового розгляду.

По перше, це термін не проживання в житловому будинку понад один рік.

По друге, це те, що особа не проживає за адресою своєї реєстрації саме без поважних причин.

Позови до особи, щодо визнання її такою, що втратила право користування житлом пред’являються до фізичної особи в суд за зареєстрованим місцем її проживання або за зареєстрованим місцем її перебування (стаття 27 Цивільного процесуального кодексу України).

До позовної заяви необхідно долучити документи, що підтверджують відсутність проживання особи за адресою реєстрації понад рік та довести факт не проживання в житлі без поважних причин.

Наведу нещодавній приклад зі своєї практики.

До Городнянського бюро правової допомоги (Чернігівська область, м. Городня, вул. Чернігівська, 7, тел.(04645) 2-10-55, .(04645) 2-10-27 ) звернулася клієнтка з питанням представити її інтереси в якості відповідача по справі щодо визнання її такою, що втратила право користування житлом.

Клієнтка належала до категорії осіб, яка перебуває під юрисдикцією України, у якої середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення.

Отримавши доручення, заступник начальника відділу Городнянського бюро правової допомоги зустрілася з клієнткою, дослідила обставини справи та склала заперечення на позовну заяву, в яких зазначила, що клієнтка дійсно не проживає за зареєстрованим місцем проживання понад рік, однак за наявності поважних причин, а саме через наявність неприязних стосунків між сторонами. Зокрема, позивач не надає можливості проживати в будинку відповідачу, змінила замки, не впускає до будинку, уникає зустрічей з клієнткою, що в судовому засіданні підтвердили свідки зі сторони відповідача.

Городнянський районний суд відмовив в задоволені позову про визнання особи такою, що втратила право користування житлом у зв’язку з тим, що наявні поважні причини, які перешкоджають відповідачу протягом більше ніж три роки підряд користуватись квартирою та в ній проживати.

За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Городнянського району можна звернутись до Городнянського бюро правової допомоги за адресою: м. Городня, вул. Чернігівська, 7, тел.(04645) 2-10-55, (04645) 2-10-27 та Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68. Також, з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб нині діє загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Тетяна Костюкова (на фото)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?