Працівники ферми потрапили до лікарні через захворювання корів на сказ

На фермі в селі Тимоновичі Семенівського району на Чернігівщині кілька корів захворіли на сказ. У результаті — 15 працівників, які за ними доглядали, потрапили в районну лікарню для обстеження.

Тварини захворіли ще раніше. Проте правильний діагноз не було встановлено, їх лікували від кишкових розладів. Коли тваринам стало гірше, працівники викликали представників санепідемстанції, які й діагностували сказ. Перевірили 40 людей, які контактували з коровами, 15 з них — госпіталізовано, інформує видання gazeta.ua.

«Вони лікували зовсім іншу хворобу. Заливали тваринам препарати, а самі мали на руках садна й подряпини. Контактували зі слиною і кров’ю корів», — розповів керівник Семенівської державної лікарні ветеринарної медицини Сергій Перекута.

Здоровим коровам і телятам роблять щеплення від сказу.

«Можливо, на якусь із корів під час випасу напав дикий звір. Навколо ж ліси й болота. Тварин багато, бо це прикордонна зона і відстрілювати їх тут заборонено», — повідомив директор господарства Петро Ткаченко.

Як повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Чернігівській області, проведено засідання Державної Надзвичайної Протиепізоотичної Комісії при Семенівській РДА на якому було розроблено План заходів по локалізації та ліквідації вогнища сказу на території господарства. Було складено список обслуговуючого персоналу, який міг контактувати з хворими тваринами, у зв'язку з чим всім працівникам ферми запропоновано пройти обстеження в центральній районній лікарні.

Також, проаналізувавши можливість зараження тварин по групах, ДНПК прийнято рішення поставити на вимушену вакцинацію ВРХ різних груп тварин у кількості 610 голів. Вакцинацію провели згідно інструкції.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби області зазначили, що на сьогодні препарат для вакцинації в Семенівському районі, як і в цілому по Чернігівщині, наявний в достатній кількості.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?