Повинні запрацювати владні органи Криму в екзилі

На материковій Україні мають запрацювати кримські органи влади всіх рівнів, які за роки анексії були атрофовані.

Про це в ефірі телеканалу UA:Крим заявив український політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«На території материкової України давно мали б бути сформовані інститути кримської влади всіх рівнів. Влада повинна носити безперервний характер. Починаючи від представницьких органів кримськотатарського народу до парламентських установ, виконавчої та місцевої влади все це повинно працювати. Ці рішення треба якнайшвидше приймати. За роки анексії відбулося атрофування владної системи півострова. Ці речі недопустимі. Згадайте уряд де Голля в екзилі. А якби його не було? Закінчується війна – і що далі?.. Людей треба готувати до таких речей», — сказав він.

Безсмертний переконаний, що таким чином можна було б дати можливість кримчанам при бажанні проголосувати на виборах в Україні. Він також вважає, що політичні партії не мають робити вигляд, що це «чужа територія», а формувати кримські осередки. Нехай при цьому вони будуть зареєстровані в Миколаївській чи Херсонській областях, бо й «ці інститути мають працювати».

При цьому політик нагадав про свою стратегію повернення Криму. В ній першим кроком має стати вже сьогодні внесення змін до Конституції, де б визнавалася Кримськотатарська автономія з відповідним гарантуванням прав титульної нації. Там також має бути передбачене квотне представництво кримських татар в усіх органах влади півострова.

Другим кроком цього процесу має бути демілітаризація Криму.

«Така ідея може бути озвучена на засіданні Генасамблеї ООН. Дуже сподіваюсь, що так і станеться», — додав при цьому політик.

Наступний крок – запровадження вільної економічної зони для усунення потенційних економічних конфліктів між сторонами угоди.

Також протягом певного перехідного періоду Крим може перебувати під юрисдикцією декількох держав. Зокрема, йдеться про Україну, Росію та «третю впливову сторону». При застосуванні такої моделі, на думку політика, суверенітет півострова забезпечується неподільним статусом на основі рівності держав-учасників.

Безсмертний пропонує всі ці заходи зібрати в єдиний комплексний документ.

«Ці речі є послідовними складовими пунктами програми, які можуть реалізовуватися по відношенню до Криму як анексованої Російською Федерацією території. Це чи не єдиний ряд заходів, який може говорити про розуміння української сторони реалістичного шляху виходу із ситуації. Ці пропозиції базуються не на пріоритеті однієї, другої чи третьої держави, а на домінуванні права людини», — зауважив він.

На знімку: Рефат Чубаров. Фото: газета «День»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?