Поверніть Чернігову пам’ятник митцеві!

Як вже повідомлялось, у ніч з 17 на 18 грудня у Чернігові на могилі класика української літератури Михайла Коцюбинського та його дружини стався черговий акт вандалізму. Нелюдами (а як інакше назвати цих осіб?) було скинуто з постаменту й викрадено бронзове погруддя письменника. Чернігівська національна поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 297 ч. 1 КК України (наруга над могилами). Тривають слідчі дії.

Кілька слів про пам’ятник Михайлові Коцюбинському, який ми всі втратили кілька днів тому вночі. Сподіваюся, не назавжди...

Неподалік від центру Чернігова, на Болдиній горі, серед понад тисячолітніх курганів та зелених насаджень – могила класика української літератури Михайла Михайловича Коцюбинського (1864—1913). Тут же похована й дружина письменника Віра Устимівна (уроджена Дейша) (1863—1921).
Після смерті письменника деякий час його могила була занедбаною. За спогадами доброго знайомого Коцюбинського – Григорія Коваленка-Коломацького, «мала надто скромний вигляд з простим дерев’яним хрестом, тільки зеленою травою поросла, ніби забута всіма, самітна могила великого громадянина і художника України».

Згодом у вересні 1930 року на могилі письменника та його дружини було встановлено чотириступінчатий монумент із сірих гранітних кубів-блоків «від трудящих Чернігова». Автори монумента – відомий художник Василь Кричевський та архітектор П. Ф. Костирко. Пам’ятний знак під час німецької окупації 1941—1943 рр. дивним чином не був ушкоджений.

16 вересня 1954 року напередодні 90-літнього ювілею письменника вийшла постанова Ради Міністрів УРСР «Про літературно-меморіальний музей видатного українського письменника М. М. Коцюбинського і впорядкування могили М. М. Коцюбинського в м. Чернігові».

Серед іншого там окремими пунктами позначено: «Зобов’язати виконком Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих (тов. Ванденка) впорядкувати могилу М. М. Коцюбинського в м. Чернігові, спорудивши в 1954 році, за затвердженим Міністерством культури УРСР проектом, надгробний пам’ятник з бронзовим бюстом письменника.

Асигнувати виконкому Чернігівської обласної ради депутатів трудящих на спорудження надгробного пам’ятника на могилі М. М. Коцюбинського 125 тисяч карбованців.
Міністерству фінансів УРСР профінансувати виконком Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих у ІІ півріччі 1954 року в сумі 125 тисяч карбованців за рахунок резервного фонду Ради Міністрів УРСР.
Голова Ради Міністрів УРСР Н. Кальченко. Керуючий справами Ради Міністрів УРСР Я. Сірченко».

Т. в. о. секретаря виконкому облради депутатів трудящих (Г. Михайленко) роботу з виготовлення пам’ятника Михайлові Коцюбинському було доручено скульпторам Флоріану Коцюбинському, Семену Андрійченку та архітекторові Якову Ковбасі.

Сам пам’ятник являє собою бронзове погруддя на прямокутному постаменті, який спирається на стилобат, прикрашений рослинним орнаментом.
Перед пам’ятником – дві прямокутні надмогильні плити й написи на них «М. Коцюбинський» та «Віра Коцюбинська».

Майданчик навколо надгробка вимощено гранітними плитами. Металева огорожа – з чавуну художнього литва (раніше була з чавуну, а пізніше, у 90-х роках минулого століття, через руйнування вандалами чавунна огорожа подекуди замінена на залізну). Усі елементи пам’ятника виготовлені з чорного полірованого лабрадориту.

Відкрито пам’ятник було з належними урочистостями 15 липня 1955 року. На відкритті виступила молодша донька письменника Ірина Коцюбинська, яка приїхала з Києва. Тоді не був присутнім брат письменника Хома Михайлович Коцюбинський, чинний директор музею, який тяжко захворів (йому вже було майже 85). А за півтора року Ірина Михайлівна, після смерті Хоми Коцюбинського, вже сама очолила музей.

Хочеться сподіватися, що правоохоронці за підтримки влади знайдуть злодіїв, а погруддя письменника буде повернуто на постамент, і пам’ятник, цілий та неушкоджений, продовжуватиме бути там, де йому й належить.

Ігор КОЦЮБИНСЬКИЙ, 
директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?