Потрібно відновити навчання з цивільної оборони

Трагедія, подібна тій, що відбулася у Кемерово, а перед тим  у дитячому таборі на Одещині — може повторитися в Україні знову. Адже саме безвідповідальність влади, демагогія, популізм та корупція серед посадових осіб — є головним фактором ризику. Якщо ж населення та державні служби ще й не підготовлені до подібних надзвичайних ситуацій — тоді жахливі наслідки неминучі.

Про це заявила народний депутат Ольга Богомолець.

За її словами, держава має бути жорстким та суворим регулятором безпеки своїх громадян. Простих перевірок, які в лихоманці почали проводити у нас після пожежі в Кемерово — недостатньо, для неї, як для фахівця — це тимчасова «показуха».

На думку народного депутата, для уникнення подібних трагедій треба працювати системно та комплексно. Якщо говорити про правила безпеки в ТРЦ, то там повинні проводитися навчання, де мають бути задіяні всі — і персонал, і відвідувачі, і пожежники з поліцією та медиками.

«Саме це я бачила в Ізраїлі, коли 2500 незнайомих людей, маючи чіткі інструкції, працювали як один згуртований механізм. Це називається навчання з цивільної оборони і це має бути відроджено в Україні, інакше ми будемо постійно знаходитися під загрозою масштабних трагедій, як це трапилося у Кемерово», — розповіла Ольга Богомолець.

Ще у 2015—2016 роках Ольга Богомолець добилася проведення спільних навчань медиків, рятувальників, поліцейських та представників освітніх закладів — студентів і викладачів. В трьох областях України провели моделювання вибуху в гуртожитку, пожежі на вокзалі, масового ураження в готелі і в ході навчань сформували в усіх задіяних сторін навички до спільного реагування в небезпечних умовах.

На жаль, надалі ці навчання не продовжувались через брак коштів на їх проведення. Економічно слабка і корумпована держава сьогодні не може собі дозволити повноцінні навчання з цивільної оборони. Але навчання з реагування на найбільш вірогідні загрози, на переконання депутата, мають бути відновлені вже сьогодні.

«Уряд має продемонструвати свою відповідальність за здоров’я та життя громадян та розпочати системну і комплексну роботу в цьому напрямку», — наголосила Ольга Богомолець.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?