Посилена відповідальність за викрадення транспортних засобів

За 11 місяців 2020 року на території Чернігівщини, за даними поліції області, зареєстровано 112 випадків незаконного заволодіння транспортними засобами. Минулого року (за 12 місяців) скоєно 106 таких злочинів. Як бачимо, спостерігається тенденція щодо збільшення таких кримінальних правопорушень.

Детально розповість про нововведення головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Кирдан. 

22 вересня був підписаний Президентом України Закон України «Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом», яким підвищується відповідальність за вчинення таких злочинів.

Так, за неправомірні дії пов’язані з незаконним заволодінням транспортним засобом в попередній редакції Кримінального кодексу України, санкція передбачала відповідальність у вигляді штрафних санкцій від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн 20400 грн) або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

З набранням законної сили даного нормативно-правового акту із санкції статті було виключено покарання у вигляді штрафу, а обмеження та позбавлення волі строком від трьох до п'яти років залишися незмінним.

Що стосується частини 2 даної статті, то до неї внесені зміни: «…або з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн – 42500 грн)», то за дані діяння передбачено  покарання у вигляді позбавлення волі  на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ж дії, що зазначені вище, були вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого у двісті п’ятдесят (42500 грн) і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то мінімальний строк позбавлення волі збільшений з 7 до 8 років, максимальний залишився 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Також слід зазначити, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, яка вперше незаконно заволоділа транспортним засобом та добровільно заявила про це правоохоронним органам, повернула транспортний засіб власнику і повністю відшкодувала завдані збитки.

Нагадую, що для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою: м. Чернігів, пр-кт Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?