Посольство України стурбоване позицією Союзу болгарських письменників

До Міністра культури Республіки Болгарії пана Боіла Банова
До Комісії з культури і ЗМІ в Народних зборах Р.Болгарії
До комісії з віросповідання і прав людини в Народних зборах Р.Болгарії
До Союзу болгарських письменників

Шановний пане Міністре,

Посольство України в Республіці Болгарія висловлює Вам свою повагу і керуючись духом дружніх українсько-болгарських відносин звертається до Вас з проханням стати на захист права на свободу слова в творчості болгарських письменників.

Посольство України глибоко стурбоване декларацією керівництва Союзу болгарських письменників від 19 квітня ц.р., яку було оприлюднено на своїй сторінці у Фейсбук та у газеті «Словото днес» №115 від 18-25.04.2019 г., у якій засудило проведення презентації збірки оповідань болгарського публіциста, члена ПЕН-клубу Святослава Нахума «Втеча з Криму».

Варто наголосити, що збірка оповідань «Втеча з Криму» виграло конкурс Міністерства культури Республіки Болгарія і отримало фінансову підтримку видання, яке не містить «агітації», а навпаки торкається болючих аспектів гуманітарної кризи внаслідок застосування сили країною-окупантом.

В ході презентації йшлося про роль літератури як опору проти всіх форм насилля та агресії в ім’я свободи слова і свободи совісті.

Оповідання «Втеча з Криму» («Бягство от Крим») було опубліковане в США (часопис „Gloom Cupboard“), Україні (часопис „Всесвіт“ і газета „Кримська Світлиця“), Австрії (часопис „Words and Worlds“), Румунії та Угорщині (часопис „Helikon”).

Республіка Болгарія, як держава-член ЄС та НАТО, спільно з усією світовою демократичною спільнотою підтримує державний суверенітет і територіальну цілісність України, а також засуджує збройну агресію з боку Росії, внаслідок чого постраждали і продовжують страждати мільйони українців.

Прикро констатувати, що Спілка болгарських письменників, маскуючись під гасло свободи від маніпуляцій, насправді відверто порушує один з базових засад прав людини – право на свободу висловлювання, а крім того грубо порушує офіційну позицію Уряду Республіки Болгарія щодо підтримки територіальної цілісності України.

Також викликає здивування, що керівництво Спілки письменників, посилаючись на слова Івана Вазова, намагається здійснити підміну понять та дезінформування громадян, ототожнюючи Росію початку 20 ст. з Російською Федерацією початку 21 ст.

Російська Федерація шляхом вторгнення в Україну та анексією Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН. Увесь цивілізований світ ввів санкції проти Росії як покарання за анексію Криму, суверенної частини України.

Вельмишановний пане Міністр, випадок із застосуванням репресивних заходів проти болгарського письменника з боку керівництва Союзу письменників через його громадянську позицію та творчість може негативно позначитися на іміджі Болгарії та оцінках стану свободи слова. Окрім цього, цей прикрий випадок негативно сприймається в українському суспільстві, оскільки понад 1 млн. 700 тисяч українських громадян з Крим та Донбасу були змушені шукати нові домівки, тікаючи від окупантів. У зв’язку з викладеним звертаємося з проханням звернути увагу керівництва Союзу письменників на протиправність дій у небезпечній спробі стати на захист політики держави-агресора.

З повагою,

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Р.Болгарії – Віталій Москаленко

На фото: Святослав Нахум

Схожі публікації:

Українці звернулися до болгар

Болгарин розповів про втечу із Криму

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?