Посли країн «Великої сімки» задоволені реформами в Кіптях на Чернігівщині

Міжнародне співробітництво. Ми вже писали про успіхи Кіптівської об’єднаної територіальної громади на Чернігівщині. Адже за дуже короткий час цій громаді, яка однією з перших в Україні та рідному Придесенні почала процес децентралізації, вдалося досягнути немало.

Це відзначили і Посли країн «Великої сімки», які нещодавно завітали в Кіпті, щоб побачити зроблене та щиро поспілкуватися з громадою, якій справді хочеться допомагати, підтримати завзятих та успішних місцевих реформаторів. Так і сказали, адже дуже задоволені результатами – ефективні справи Кіптівської ОТГ і соціально-економічні проекти, котрі вдало реалізуються тут, заслуговують на те, щоб про наші мальовничі Кіпті знали й далеко за межами України, зокрема в державах G7 («Великої сімки»).

Власне, так і станеться, причому вже найближчим часом, бо тепер в гостях у громади побували дійсно авторитетні зарубіжні Надзвичайні і Повноважні Посли в Україні: Канади – Роман Ващук, США – Марі Л. Йованович, Федеративної Республіки Німеччина – Ернст Райхель, Великої Британії – Джудіт Гоф, Франції – Ізабель Дюмон, Італії – Давіде Ла Чечіліа, Японії – Шігекі Сумі, а також керівник Програм співробітництва Беренд Де Гроот (Представництво ЄС в Україні) та інші дипломатичні представники.

«Велика сімка» – це міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу – США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади. Лідери цих країн регулярно зустрічаються для обговорення спільних економічних проблем, узгоджують свою економічну політику. Крім них, у таких зустрічах бере участь і Європейський Союз. Наразі Групу підтримки України Послів держав G7 очолює Канада. Мета такої Групи – забезпечення прогресу реформ у нашій країні шляхом надання скоординованих порад і допомоги українській владі, а також – нашим об’єднаним територіальним громадам.

Разом із Послами держав G7 завітав у Кіпті Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Країни G7 надають системну допомогу у впровадженні в Україні реформ, зокрема децентралізації, – наголосив він. – І це – безпрецедентний приклад, коли навколо однієї реформи – децентралізації, об’єдналися всі міжнародні партнери та взяли в роботу кожен свій напрямок – медицину, освіту, адміністративні сервіси, планування територій тощо. І в кожний такий напрям вони залучають кращий європейський і світовий досвід. Сьогодні Україна – це успішний приклад з точки зору залучення найкращих принципів демократичного управління. Дякую послам G7 за спільну роботу!».

З гостями та журналістами спілкувався, зокрема, і голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма. З гордістю продемонстрував Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), модернізований за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

Протягом 2016—2018 років 26 об’єднаних територіальних громад в Україні стали пілотними проектами цієї програми покращення якості надання адміністративних послуг для населення. Таким чином, наразі реалізовані різні операційні моделі для надання послуг – у великих громадах, в маленьких громадах – у мобільному форматі та на віддалених робочих місцях. Наступна фаза передбачає підтримку у створенні або модернізації близько 600 Центрів надання адміністративних послуг – до квітня 2020 року.

«Надання якісних адміністративних послуг – це, в першу чергу, обличчя влади, – відзначив Віце-прем’єр Геннадій Зубко – Тож недарма голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади на Чернігівщині Володимир Кучма розпочав саме з розбудови Центру надання адміністративних послуг. Сьогодні 746 ЦНАПів уже функціонують в Україні, з яких 88 – в об’єднаних територіальних громадах. Взагалі ж, для створення доступності до різноманітних адміністративних послуг впродовж буквально тридцяти хвилин, в Україні ще потрібно відкрити біля 250-ти ЦНАПів. Але їх може бути ще більше, питання тільки в якості стандартів надання послуг. Сьогодні ж ми продемонстрували, що надання 97-ми (!) адміністративних послуг у невеликій Кіптівській громаді, це – вже вагомий результат. І якість цього сервісу стала можливою і завдяки підтримці міжнародних партнерів, котрі надали сучасне програмне забезпечення та провели навчання для персоналу».

Усі Посли держав «Великої сімки» щиро переконані в успішності реформи децентралізації в Україні і на Чернігівщині та запевнили щодо подальшої активної підтримки її впровадження. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук наголосив, що децентралізація – це коли кожний регіон, кожне село, кожна громада в державі може реально взяти у свої руки власну долю й залучити до співпраці міжнародного партнера. На прикладі роботи Кіптівського ЦНАПу видно, як використовуються міжнародний досвід та стандарти у системі надання адміністративних послуг.

Роман Ващук

До речі, Роман Ващук – канадський дипломат українського походження. Він народився 1962 року в Торонто. Батьки іммігрували після Другої світової війни до Канади. Закінчив історичний факультет університету в Торонто. Відтоді – на дипломатичній роботі: працював у Канаді, Україні, Німеччині, Сербії… Поліглот: вільно володіє українською, англійською, французькою, німецькою, російською, польською і сербською мовами! У 2017-му із задоволенням взяв участь у знаному радіодиктанті національної єдності в Україні. Його дружина – Оксана Смеречук, українка з Австралії. Взагалі, Посол Канади Роман Ващук справив просто чудове враження – справді, високоосвічений і шляхетний добродій, з яким дуже приємно поспілкуватися на будь-які теми. Відчувається, що він вболіває не тільки за рідну Канаду, а й за Батьківщину своїх батьків – Україну!

У Кіптях презентували і проект «Організація землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації», створений за допомогою програми USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Мета цього пілотного проекту – створення електронного управління землями на території об’єднаних територіальних громад – для їхнього сталого економічного розвитку. Такий проект проходить в Україні вперше і є інноваційним з точки зору процедур та технологій.

«Це – потужний комунікаційний інструмент для жителів громади, бізнесу та інвесторів, – переконаний Віце-прем’єр Геннадій Зубко. – Адже коли громада має можливості та інструменти, вона дуже швидко розвивається! Бо зростають місцеві бюджети – як за рахунок податкових надходжень, так і залучення інвестицій. З іншого боку, об’єднані територіальні громади мали б більші можливості та кошти у разі передачі їм земельних ресурсів… Тому сьогодні – вкрай важливо прийняти закон щодо передачі громадам повноважень з управління земельними ресурсами, розроблений Мінрегіоном, а також – щодо планування територій ОТГ. Ці закони входять до пакету першочергових децентралізаційних законів, поданих до нашого парламенту».

У зустрічі взяла участь і депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко, яка постійно допомагає нашим ОТГ.

Нагадаю, що Кіптівську об’єднану територіальну громаду було створено в 2015-му. До її складу наразі увійшли шість сільських рад Козелецького району Чернігівської області, котрі об’єднали 12 сіл. Населення громади становить зараз 5,5 тисяч мешканців. Загальна площа земель на території громади – 29,5 тисяч гектарів, зокрема 20,7 тис. га – земель сільськогосподарського призначення та 6,7 тисяч гектарів – земель лісогосподарського призначення.

Зараз не раз можна почути – і в громадському транспорті, й на ринку, і в інших місцях, де водночас збирається чимало людей, незадоволення ситуацією в нашій державі. І це можна зрозуміти – бо надто вже стомилися співвітчизники від війни, інфляції, безробіття та інших безкінечних негараздів!.. Фактично з 1991-го ми щороку чуємо про грандіозні плани можновладців щодо тих чи інших реформ в Україні. Авжеж, реформи начебто починалися, однак, відверто кажучи, жодна з них так і не була успішно завершена… Думаю, саме в цьому – причини багатьох теперішніх проблем.

Втім, ці перші успіхи невеличкої громади в Кіптях – вельми обнадійливі! Бо вони наочно свідчать – чи не вперше в нашій державі, нарешті, у людей з’явився шанс – реально змінити ситуацію на краще. Потрібно лише скористатися новими можливостями – так, як це, буквально на наших очах, відбувається в Кіптівській об’єднаній територіальній громаді.

Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?