Послуга з реєстрації місця проживання дитини стала простішою

Про деякі особливості щодо реєстрації новонародженої дитини розповідає заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олена Ющенко.

Звертаю увагу на те, що за бажанням батьків чи одного з них або інших законних представників документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, крім органів реєстрації, у тому числі центрів надання адміністративних послуг, можуть бути подані й до відділів державної реєстрації актів цивільного стану або працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану, які проводять державну реєстрацію народження дітей безпосередньо в пологових будинках або акушерсько-гінекологічних відділеннях місцевих закладів охорони здоров’я, де приймаються пологи, під час проведення державної реєстрації народження дитини.

Нагадую нашим шановним батькам, що вони або інші законні представники зобов'язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання здійснюється відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Правил реєстрації місця проживання.

Проводиться реєстрація місця проживання дитини за місцем проживання її батьків/одного з батьків або ж законних представників.

Пам’ятайте, що у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами, місце проживання дитини реєструється за місцем проживання одного з батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування). А от реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

З’ясуємо, які ж саме документи треба подати для реєстрації місця проживання новонародженої дитини до відділів державної реєстрації актів цивільного стану? Для цього Вам треба буде подати:

— письмову заяву про реєстрацію місця проживання малолітньої дитини за формою згідно з додатком 7 Порядку реєстрації місця проживання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207;

— паспорти батьків;

— свідоцтво про народження дитини;

— квитанцію про сплату адміністративного збору (розмір цього збору складає після 1 грудня 2016 року 13,60 грн. (реквізити рахунків, на які сплачується збір можна отримати у відповідному відділі державної реєстрації актів цивільного стану);

— копію витягу про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України – це в разі подання документів для реєстрації місця проживання дітей одинокими матерями.

Треба вказати, що у разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів додатково необхідно ще подати:

— документ, що посвідчує особу представника;

— документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законним представником дитини – батьками (усиновлювачами).

При цьому, треба буде визначитися з порядком отримання відповідної довідки про реєстрацію місця проживання Вашого любого малюка. Варіантів її отримання три:

1) за Вашим бажанням, оформлену відповідним органом реєстрації місця проживання, вказану довідку, Ви зможете отримати безпосередньо у відділі державної реєстрації актів цивільного стану;

2) або ж, за Вашим бажанням, ця довідка може бути отримана Вами безпосередньо у відповідному органі реєстрації місця проживання, центрі надання адміністративних послуг;

3) або ж, знову таки за Вашим бажанням, довідка про реєстрацію місця проживання, може бути надіслана Вам особисто органом реєстрації місця проживання рекомендованим листом поштою.

Який саме варіант отримання довідки Вам до вподоби – треба обов’язково вказати при заповненні заяви про реєстрацію місця проживання малолітньої дитини.

Надалі працівники відділів державної реєстрації актів цивільного стану, після перевірки всіх вказаних документів, правильності заповнення заяви та її реєстрації у встановленому порядку, відповідно до пункту 20 Правил реєстрації місця проживання, передають цю заяву до відповідного органу реєстрації місця проживання.

Необхідно зазначити, що коли місце проживання малолітньої дитини реєструється у будинку індивідуальної житлової забудови, проставлення штампу реєстрації місця проживання у будинковій книзі, може бути здійснено лише органом реєстрації місця проживання одночасно із видачею довідки про реєстрацію місця проживання під час її отримання безпосередньо в органі реєстрації місця проживання, або шляхом звернення до органу реєстрації місця проживання після отримання довідки про реєстрацію місця проживання у відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

Шановні батьки !

Щиро запрошуємо Вас скористатися можливістю отримати свідоцтво про народження та подати заяву про реєстрацію місця проживання новонародженої дитини безпосередньо в закладі охорони здоров’я, де приймаються пологи, або у відділах державної реєстрації актів цивільного стану нашої області. Заощаджуйте свій дорогоцінний вільний час та використовуйте його на своїх бажаних любих малюків!!!

Олена Ющенко, заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?