Попри війну, 2016-й став проривним у зміцненні Повітряних Збройних сил

Десятки одиниць відновленої техніки, висока інтенсивність навчань. Попри війну, цей рік став проривним у зміцненні цього виду збройних сил України.

Перед оборонною промисловістю постали непрості завдання — за короткий час зміцнити повітряний щит держави. Вже не раз розповідали про ремонт, відновлення та модернізацію авіаційної техніки, зенітних ракетних комплексів, радіолокаційних станцій та прийняття на озброєння новітніх систем зв’язку. Українці активно взялися заміщувати запасні частини російського виробництва вітчизняними аналогами. Це стосується виробництва озброєння, обладнання військових аеродромів, які почали відновлювати, оснащувати новим освітленням та навігаційним обладнанням

Одна з найрезонансніших і найяскравіших подій у житті Повітряних Сил 2016 року — пуски зенітних керованих ракет на тимчасовому полігоні в Херсонській області, який став новою Чаудою для українських зенітних ракетних військ. Напередодні навчань ми почули істерію російських ЗМІ і дипломатів, навіть погрози. Але українські ракети цього не злякалися. 16 успішних пусків підтвердили готовність зенітних ракетних військ до відбиття повітряної агресії, а головне — підтвердили боєздатність наших ракет (ЗКР 5В55К). Адже С-300ПС — основний ЗРК на озброєнні виду. Цього року відновили й передали у війська три такі комплекси. Саме їх використали для запуску ракет, випробовуючи таким чином і якість ремонту.

На комплексах установлено деякі новинки й доопрацювання наших інженерів із використанням нової елементної бази вітчизняного виробництва. Одразу ж після здійснення контрольних льотних випробувань ЗРК С-300ПС стали на бойове чергування у системі протиповітряної оборони держави.

Протягом 2016 року зенітні ракетні війська значно наростили бойову міць не лише відновленою технікою, а й кількістю навчань. За даними командування Повітряних Сил, це 115 тактичних навчань, 1300 імітованих пусків по цілях та 120 маневрів дивізіонів на запасні позиції.

Зросла інтенсивність навчань й в авіації Повітряних Сил. Бойові льотчики провели 4200 навчальних повітряних боїв та перехоплень! (До речі, 2015-го їх було тільки 550). А ще 350 десантувань, 1700 перевезень і три сотні практичних стрільб по наземних цілях.

Вадим МИСНИК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?