Помер автор «Пригод солдата Івана Чонкіна»

Володимир Миколайович Войнович народився 26 вересня 1932 р. у місті Сталінабаді, Таджицька РСР; помер 27 липня 2018 р. у Москві.
Прозаїк, драматург, дисидент. Також відомий як кіноактор і художник. Батьки його — родом з України. Батько — журналіст Микола Войнович, частково сербського походження, родом з повітового містечка Новозибкова Чернігівської губернії (нині Брянська область), мати — вчителька Розалія Гойхман, родом з містечка Хащуватого Гайворонського повіту Херсонської губернії.
1941 року Войновичі переїхали до Запоріжжя. Після війни Володимир часто змінював місце проживання, працював пастухом, столяром, теслею, слюсарем і механіком, 4 роки служив в армії.
1956 року приїхав до Москви, 1960-го влаштувався редактором на радіо.
Незабаром написав вірші для пісні про космонавтів «Чотирнадцять хвилин до старту», що здобула всесоюзну популярність. Войнович — автор текстів до понад 40 пісень.
Знаменитий роман «Життя і надзвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна» писав, починаючи від 1963 року. Твір був заборонений до друку і став відомим завдяки самвидаву. Повністю книга побачила світ 1975 року в Парижі.
Наприкінці 1960-х Войнович брав активну участь у русі за права людини.
За свою правозахисну діяльність і висвітлення у творах радянської дійсності в сатиричному руслі 1974 року виключений зі Спілки письменників СРСР.
1980 року Войнович був змушений емігрувати із СРСР. Від 1981 року був позбавлений радянського громадянства, яке через 10 років, уже згідно з указом М. Горбачова, йому повернули.
У 1980 – 1992 роках жив у ФРН, потім у США. Співпрацював з Радіо «Свобода».
Під час російської інтервенції в Україну в березні 2014 року разом з іншими чесними російськими діячами культури підписав звернення проти агресивної політики Кремля й висловив жаль з приводу підтримки цієї політики частиною російської інтелігенції.
25 лютого 2015 року Войнович написав відкритого листа до Володимира Путіна на захист політв’язня Росії Надії Савченко. У травні 2018-го Войнович приєднався до заяви російських літераторів на захист українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в Росії.

Петро Антоненко, «Світ-інфо»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?