Польський експерт про Петра Порошенка

Цю статтю редакція отримала від польських колег ще напередодні другого туру виборів. Але знаючи про те, що в Польщі існують не тільки симпатики незалежної України, а й проросійські сили, ми не стали розміщувати цей матеріал, аби не зашкодити іміджу нинішнього глави української держави.

Тож, зараз, коли виборчі перегони вщухли, ми сподіваємося, що запропонована стаття аж ніяк не втратила своєї актуальності й сьогодні та зацікавить наших читачів. Зазначимо, що автор цієї статті один із найкращих експертів Польщі в галузі публічних виступів і невербальної комунікації Маурици Северин (на фото). Стаття перекладена з польської мови.

Порошенко як Рокі Бальбоа

Президент робить все, що в його силах. Він як американський боксер"Рокі Бальбоа", який, незважаючи на стомлення та багато ударів, боровся до кінця, до останнього раунду. Дивлячись на вигляд Петра Порошенка, він помітно виснажений цією боротьбою. Припускається все більше помилок в невербальній комунікації – говорить експерт зображення і мови тіла з Варшавської Групи Радників зв’язків з громадськістю . Чи витримає він до кінця цієї важкої битви?

Перед написанням цього аналізу я підписався на профіль спільноти Президента України, щоб мати змогу детальніше протягом 3 місяців спостерігати і порівнювати збереженні та вподобані ним публікації.

Петро Порошенко є політичним діячем, тобто є типом людини, якій подобається політика, є HOMO POLITICUS (з лат. -„людина політична”). Звичайна людина, і навіть підприємець – олігарх, вже давно здалися б, якби боролися, не зважаючи на це, протягом 4 місяців підтримка для Порошенка була менша від головної конкурентки — Юлії Тимошенко. Бореться і може саме завдяки тому виграє, хоч і  надалі, згідно з деякими дослідженнями, має 50% негативно налаштованої публіки (дослідження, проведене Центром Разумкова спільно з Фондом «Демократичні Ініціативи» ім. Ілька Кучеріва).

Дивлячись на дії його штабу і експертів зв’язків з громадськістю, видно професіоналізм і орієнтування на Президента, як відповідального політика, і водночас милої людини, з якою можна зробити селфі, людини, яка зустрічається з громадянами навіть з маленьких сіл і містечок. Водночас, він представляється як патріот, який дбає про війська, церкву, але з європейським підходом, з невеликою подібністю ідеї як у Степана Бандери.

Дуже прикрашає і отеплює імідж Петра Порошенка його жінка. Ця красива і елегантна жінка додає йому кілька голосів. Подібно було в Польщі, під час 2 виборчої кампанії Олександра Кваснєвського, який на думку політологів отримав навіть на 5 відсотків більше підтримки завдяки його дружині Йоланті Кваснєвській.

Аналізуючи знімки Президента з останніх 4 місяців, відколи він почав виборчу кампанію і ряд зустрічей в різних містах і суспільних середовищах, я бачу величезну втому. Якби кампанія тривала ще місяць, він би цього не витримав. Порівнюючи цю політичну боротьбу з боксерським матчем, не витримав би навіть до останнього раунду. Він бореться як кінематографічний американський боксер «Рокі Бальбоа», якого грав Сильвестр Сталоне.

З кожним днем Порошенко втомлюється все більше, і робить також більше помилок в невербальному спілкуванні.

Якщо під кутом вербального способу передачі інформації про нього можуть подбати співпрацівники і підготувати йому тексти виступів, підібрати риторичні фігури, ключові слова для слухачів, то під кутом невербальної комунікації Петро Порошенко щораз слабший.

Досить тільки поглянути на останні 2 відео в Інстаграмі. Незважаючи на те,що його експерти цілком непогано підбирають відео і фотоматеріали для конкретної мети і групи одержувачів (молодих людей у віці 18 – 26 років), то і «Соломон з пустого не наллє».

Президент вже виснажений. На останньому записі в Інстаграмі видно втомлене обличчя, чути легкі хрипи і щоразу менше прагнення до боротьби. Хоча Петро Порошенко надалі посміхається, але щораз слабше контролює свої природні сигнали мови тіла:

  • З кожним разом помітніше колишеться (перекладує вагу тіла з ноги на ногу, що є сигналом стресу)
  • На передостанньому інтерв'ю працівники пана президента дозволили, щоб Петро Порошенко виглядав не зовсім професіонально, був дуже спітнілий і сильно опирався на трибуну.
  • Менше дбає про вираз емоції на обличчі, менше звертає увагу на підкреслення слів жестами. Коли стоїть при трибуні, тоді приймає позу начебто « визволителя України». Його жести є час від часу високі — виконує іх на висоті грудної клітки, і навіть на рівні обличчя. В цьому випадку все добре . Це його роль. Як в актора. Але коли стає перед ширшою публікою, перед звичайними людьми на вулиці і не знає як його приймуть, тоді його поглинає стрес. Рухи низькі. Виражають хвилювання.
  • Ще більш нахиляє голову. Найчастіше публіка приймає це як сигналом агресивності (але він старається бути милим — особливо під час виступів для соціальних мереж), а в його випадку це пов'язане з бажанням надати собі впевненості. При нахилі голосу, змінюється його сила, тембр. Президент виглядає сильнішим. Це є наслідок того, що Порошенко не має вже сили говорити так багато. Це ефект стомлення організму.
  • Президент все частіше намагається надягти маску задоволення. Все частіше посміхається не щиро. Цей веселий і щасливий Порошенко з'являється вже тільки тоді, коли стоїть разом з гарними дівчатами і позує до селфі, або зустрічається з друзями" — політиками. Це також результат виснаження.

Підсумовуючи, я можу сказати, що Президент Петро Порошенко через стомлення може скоїти найближчим часом більше помилок ніж конкуренти. Чим більше втомлений, тим більше буде видно під час дебатів сигнали невпевненості, браку достовірності. Як кандидат він відзначився прагненням до боротьби, ангажуванням у здобуванні прихильності громадянина.

Маурици Северин, експерт Польщі в галузі публічних виступів і невербальної комунікації 

Переклад з польської: Дар’я Симонець

Дізнатися більше про публікації автора можна за цими посиланнями: 

http://maurycyseweryn.in.ua/

http://maurycyseweryn.pl/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?