Поки чернігівці можуть їздити в маршрутках за 2,5 грн

chernigiv transporДемАльянс оскаржуватиме ухвалу Деснянського суду щодо вартості проїзду в Чернігівському міському пасажирському транспорті. 

Зразу ж після пасхальних свят, 14 квітня представники «Демократичного альянсу» подали до Київського апеляційного суду апеляційну скаргу на ухвалу від 10-го квітня на користь міської ради.

Нагадаємо, що «ДемАльянс» звернувся до Деснянського районного суду з позовом про визнання незаконним та зупинення рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради щодо вартості проїзду на громадський транспорт. Натомість суд ухвалив зупинити рішення міськвиконкому про підвищення вартості проїзду, а через два дні розглянув апеляційну скаргу від міськвиконкому та ухвалив рішення на користь міської ради. При цьому таємне прийняття рішення про підвищення тарифів виконкомом міської ради в суді назвав «при прийнятті рішення були враховані як інтереси перевізників, так і інтереси мешканців міста Чернігова, в результаті чого прийняте компромісне рішення з дотриманням балансу інтересів та встановлено компромісний тариф», а суддя Т.В. Логвіна з цим ПОГОДИЛАСЬ. Що нам здалося, як мінімум, дивним.

Але є позитивний момент в даному рішенні суду. В ухвалі зазначається, що вона набуває законної сили згідно статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, тобто після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. Отже згідно із законом, 14 квітня минає п’ять днів, передбачених як термін для подання апеляційної скарги на судове рішення тарифів на проїзд. Саме цим пунктом активісти вирішили скористатися й подали на останню ухвалу апеляційну скаргу, аби оскаржити рішення суду. А чернігівці поки що до винесення рішення в суді по розгляду апеляції можуть користуватися громадським транспортом по старій ціні – 2,5 грн.

Тут тільки хочеться виділити наступні тези із ухвали на користь міської ради, які, не дивлячись на їх абсурдність, були підтримані суддею Логвіною Т.В. :

«через незгоду автоперевізників склалася напружена ситуація в місті», тобто простих чернігівців ніхто до уваги не бере?

«за збитковим для перевізників тарифом», цікаво, як чином суд встановив збитковість тарифу? Адже жодні розрахунки не надавалися ні перевізниками, ні представниками міської ради.

«що призвело до часткової зупинки міських перевезень» — перевізник заключає з міською радою договір на перевезення, де вказано маршрут, кількість рейсів в день та ін. Сам суд визнав, що перевізники зривають перевезення, що вже на собі відчув кожен мешканець міста, аце є підставою до розриву договорів з ними за порушення істотних умов договору. Але наша міська рада, мабуть, цього не побачить. Окрім цього, перевізники зменшенням перевезень шантажують мешканців міста: «не надасте нам надприбутки, будете їздити як тварини». І до цих пір жоден перевізник, як би він не плакав, не залишив «такий невигідний» бізнес у Чернігові.

Після таких фактів, можна припустити, що на суддю Т.В.Логвіну здійснюється тиск з боку влади.

Також в цей день представникам «ДемАльянсу» стало відомо, що у вівторок 14 квітня міська рада звернулася до суду з заявою про незгоду з терміном виконання ухвали. «Згідно ч. 5 ст. 118 КАС України виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно. Але судом при прийнятті ухвали від 10.04.2015 року не було вирішено питання про її звернення до негайного виконання. Таким чином зволікання з виконанням ухвали Деснянським районним судом відновлює старі економічно необґрунтовані тарифи на послуги з перевезення пасажирів, яке призводить до неможливості в повному обсязі забезпечити  перевезення громадян міста», — зазначається в заяві.

Нагадуємо, що судове засідання по суті відбудеться 6 травня 2015 року.

Тетяна РОМАНОВА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?