Погашення заборгованості з підприємств-банкрутів

Про сьогоднішню соціально-економічну ситуацію у Чернігівській області в частині погашення заборгованості по заробітній платі працівникам підприємств-боржників, щодо яких застосовуються судові процедури банкрутства, ми говорили з начальником Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олегом Трейтяком.

— Особливо важливим для поліпшення соціального клімату в області є питання погашення заборгованості по заробітній платі працівникам підприємств-боржників, щодо яких застосовуються судові процедури банкрутства. Олеже Миколайовичу, яка нині ситуація із виплатою зарплати по таких підприємствах?

Олег Трейтяк

— За даними Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, та Головного управління статистики у Чернігівській області станом на 01.01.2017 заборгованість із заробітної плати становила 7 916,5 тис.грн. Протягом року заборгованість зменшилась на 5 859 тис.грн. і станом на 01.01.2018 становила 2 057,5 тис. грн. За три місяці 2018 року заборгованість скорочено ще на 281,5 тис.грн., і на 01.04.2018 становить 1 776 тис.грн.

У підсумку маємо зменшення заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрутів на 78%.

У структурі загальної суми заборгованості з виплати заробітної плати станом на 01.04.2018 слід виокремити два підприємства державного сектору економіки, а саме: ДП «171 Чернігівський ремонтний завод», сума заборгованості – 45 тис. грн. та ДП «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння», сума заборгованості – 1 185 тис. грн., що становить 70 % від загальної заборгованості по області.

Найбільшим боржником регіону є саме ДП «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння». Сума заборгованості за січень-лютий 2018 року збільшилась ще на 221 тис.грн.

Разом з тим, в цьому році із кола банкрутів, що мають заборгованість із заробітної плати, вже виведено 3 підприємства: ТОВ «Чернігівський завод будівельних матеріалів», ТОВ «Ватес», ПАТ «БК «Домобудівник».

— Що ж стало поштовхом до такого значного зменшення заборгованості з виплати заробітної плати?

— Основними складовими цього є:

— сприяння територіальним органом з питань банкрутства у створенні організаційних, економічних та інших умов, необхідних для реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом;

— забезпечення управлінням юстиції супроводження 100% проваджень у справах про банкрутство державних підприємств області та підприємств, що мають непогашену/незадоволену заборгованість по заробітній платі перед працюючими та/або звільненими працівниками підприємств-боржників;

— здійснення посиленого контролю за діяльністю арбітражних керуючих, що виконують повноваження керуючих санацією, ліквідаторів підприємств області, що мають непогашену заборгованість по заробітній платі перед працюючими та звільненими працівниками боржників;

— проведення територіальним органом з питань банкрутства спільних щомісячних нарад за участі арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) з питань погашення заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками підприємств-боржників Чернігівської області, до яких застосовуються судові процедури банкрутства;

— участь представників управління юстиції у засіданнях комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат), утвореної при облдержадміністрації із обов’язковим залученням до її роботи арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів);

— взаємодія управління юстиції із органами державної влади та органами місцевого самоврядування з питань погашення заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками підприємств – боржників Чернігівської області, до яких застосовуються судові процедури банкрутства.

— Що нового Міністерство юстиції пропонує для вирішення питання повного погашення заборгованості на підприємствах-банкрутах?

— У березні в Чернігівській області створено регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби Чернігівської області рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних із трудовими правовідносинами.

Забезпечення систематичної роботи регіонального штабу у напрямку ліквідації заборгованості із заробітної плати, його взаємодія з утвореними Міністерством юстиції України виконавчими групами з ліквідації заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаними з трудовими правовідносинами, тимчасовими комісіями з питань погашення заборгованості із заробітної плати, правоохоронними та іншими органами вже найближчим часом надасть можливість значно скоротити заборгованість по області.

Під особливою увагою членів регіонального штабу — питання зменшення та ліквідації заборгованості із заробітної плати найбільшого боржника області — ДП «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?