«Плиски-Турфест» – новий фестиваль на Чернігівщині

Плисківська об’єднана територіальна громада, що на Чернігівщині, успішно захистила свій проект «Плиски-Турфест» в рамках Всеукраїнського проекту «Малі міста – великі враження», який впроваджується Міністерством культури України.

За допомогою цього туристичного проекту у Плисківській ОТГ хочуть популяризувати традиційної української культури і тим самим розвивати туризм в своїй громаді.

Реалізовувати проект планують у другу суботу вересня. Сам фестиваль розрахований на три дні – з п’ятниці по неділю. Бюджет проекту – 250 тисяч гривень, з яких держава виділяє лише 175 тисяч гривень, іншу частину суми фінансує сама громада.

«Цього року «Плиски-Турфест» проходитиме 14 вересня, – розповідає начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Плисківської ОТГ Валентина Вернигор. – Кожного року дата мінятиметься, бо офіційно свято проходитиме кожну другу суботу вересня. «Плиски-турфест» передбачає проведення низки міні-фестивалів як частини єдиного фестивального туристичного заходу. Тут буде музичний фестиваль «Відродження української пісні і танцю», літературний фестиваль, фестиваль сучасних субкультур в поєднанні з народними ремеслами, гастрономічний фестиваль, спортивно-туристичний фестиваль та шоу «Гарнюні-поросюні», де ми плануємо показувати рідкісні породи поросят Чернігівської області. Для реалізації цього проекту нам потрібно 250 тисяч гривень. 175 тисяч надає Міністерство культури, 50 тисяч виділяє Плисківська сільська рада, а решту пообіцяли надати наші інвестори».

Валентина Вернигор

Хоча до фестивалю ще майже два місяці, підготовка до нього почалася мало не від початку літа.

«Ми вже запросили і продовжуємо запрошувати на свій фестиваль гостей і учасників, адже він має проходити на конкурсній основі, – продовжує розповідати пані Валентина. – Запросили найближчих сусідів, а також громади з різних районів Чернігівської області. За допомогою цього проекту ми хочемо створити в себе фестивальну платформу для осучаснення та популяризації традиційної української культури та розповсюдження сучасного і традиційного українського культурного контенту. Адже минулого року ми власними силами вже повели один подібний фестиваль, присвячений українській пісні та танцю «Джерело надії». У цьому заході взяли участь дев’ять фольклорних колективів та чотири дитячі хореографічні колективи із різних куточків Чернігівської області. Були в програмі виставки народних умільців, розваги для дітей, всіх бажаючих пригощали смачним короваєм, кулішем.

Та одних пісень і танців мало. Ми хочемо, щоб на наш фестиваль приїздили туристи, тому потрібна різноплановість. Будемо звертатися до туристичних агентств Києва та Чернігова, щоб ті включили в свої маршрути наш «Плиски-турфест». Також зараз ми пишемо листи в департамент культури чернігівської обласної адміністрації, з проханням включити «Плиски-турфест» в календар пам’ятних дат, як щорічний фестиваль, але, на жаль, поки що нас там не чують».

Всеукраїнський конкурс «Малі міста – великі враження» проводиться не вперше. Минулого року з Чернігівщини також брали участь декілька громад, і дві з них перемогли.

Цьогорічний конкурс проходив під гаслом «Дивись, Україно!». Загалом на нього подали 181 заявку. З Чернігівщини подали сім заявок, з них один проект від ще не об’єднаної сільської ради та один спільний від об’єднаних громад Чернігівщини.

Експертний відбір проходив у два етапи. Спочатку відібрали цікаві проекти по змістовій частині, а далі – відбувалися захисти проектів у Міністерстві культури, де заявники засвідчували фінансову спроможність виконати проект.

Основна мета – довести, що саме «культурний ресурс в умовах децентралізації є основною соціально-економічного розвитку громади». На думку організаторів, цей конкурс є середовищем, у якому відкривається весь потенціал української культури і створюється можливість розвитку для невеликих громад.

Окрім Плисківської ОТГ, цього року ще три об’єднані громади з Чернігівщини перемогли в конкурсі культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження». Так, перемогу в конкурсі здобули такі громади: Кіптівська територіальна громада з проектом «Всеукраїнський фестиваль «Осінній Fest»»; Козелецька – з «Проектом мистецьких заходів та інтервенцій «Час нових історій»»; Сосницька – з проектом «Арт-резиденція Олександра Довженка».

Марія Пучинець

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?